Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Министър-Председателят Сергей Станишев Откриха Новата Сграда На Училището За Приложни Изкуства „Свети Лука”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Министър-Председателят Сергей Станишев Откриха Новата Сграда На Училището За Приложни Изкуства „Свети Лука”


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и министър-председателят на Република България Сергей Станишев откриха днес новата сграда на Средното художествено училище за приложни изкуства „Свети Лука” /СХУПИ/, която се намира на бул. „Сливница” 134 в София.
        „За преместването на училището в новата, по-удобна сграда и за нейния цялостен ремонт държавата осигури около 4,5 млн. лв. Основната заслуга е на министър Данаилов, който „със зъби и нокти” се бори за всяка културна институция", каза пред гостите на откриването премиерът Станишев и допълни, че всеки лев си е струвал, за да се превърне сградата - паметник на културата, в дом за училището с 50-годишна история, създало поколения български творци, които разнасят славата на България по света.
        Премиерът Станишев пожела на сегашните възпитаници на СХУПИ да се реализират в България и в странство, като не забравят откъде са започнали - да поддържат връзка с училището и преподавателите си.
„Датата на откриването не е случайно избрана - исках тържеството да е свързано с Деня на народните будители - 1 ноември,” каза в словото при откриването министър Стефан Данаилов. Той благодари на премиера Станишев за разбирането и подкрепата и на "Реставрация" ЕАД, извършила ремонта. „В обновената сграда на децата е осигурена около 6000 кв. м площ. Има още работи за довършване, за които ще бъдат отпуснати средства през идната година”, отбеляза министър Данаилов. Той съобщи, че в бюджета за 2009 г. са предвидени средства за ремонт на общежитията на училищата по изкуствата в Трявна и в Широка лъка, а до май 2009 г. Министерството на отбраната ще предостави сграда за общежитие за учениците от училищата по изкуствата в София.
        Директорката на СХУПИ Лилия Балева благодари на премиера Станишев и на министър Данаилов за подкрепата. Фолклорна група на Националното музикално училище „Любомир Пипков” поздрави гостите с букет от български народни песни. Министър Данаилов получи награда - плакет на училището.
        В отговор на журналистически въпрос премиерът Станишев отбеляза,че „в последните години има видими промени - всеки непредубеден човек може да види усилията, които се полагат за българската култура - те ще продължат и ще се разширяват. За културата се отделят средства и от излишъците, и от бюджета, защото държавата става все по-стабилна, устойчива. Откриването на сградата на училището днес ясно свидетелство за грижите, които се полагат. Досега са отпуснати 4,5 млн. лв. Ще дадем и още - за училищния двор и оградата, за да бъде училището за приложни изкуства „Свети Лука” изцяло европейско, модерно училище”.

        Досега училището се помещаваше в сградата на бившата шпулова фабрика на бул. "Драган Цанков" 21 А. През 2004 г. с решение на Министерския съвет беше предоставена сградата на бул. "Сливница", дотогава ползвана от Професионалната гимназия по машиностроене, припомнят от Министерството на културата /МК/. 
       СХУПИ "Свети Лука" към МК има 50-годишна история. Обучението е по шест специалности - художествена тъкан, детски играчки, художествена дърворезба, художествена обработка на метал, аранжиране и рекламна графика. Изучават се рисуване, живопис, скулптура, перспектива, пластична анатомия, история на изкуството, компютърна графика и други. Училището дава професионална подготовка, достатъчна за започване на самостоятелна дейност. При завършването му се получават дипломи за средно образование и свидетелства за професионална квалификация за художник и дизайнер. Всяка година се организират изложби на възпитаниците. Те участват и в представителни изложби и конкурси в България и в чужбина.
        Училището е носител на международната награда "Платинена звезда" - Мадрид-1999 г. Сред възпитаниците на СХУПИ "Свети Лука" са плеяда известни дизайнери и художници.




Водещи новини

Времето