Министерството На Културата И Асоциацията На Университетските Библиотеки Организират Двудневна Международна Конференция В Село Арбанаси

Министерството На Културата  И Асоциацията На Университетските Библиотеки  Организират Двудневна Международна Конференция В Село Арбанаси


        На 16 и 17 ноември 2008 г. в с. Арбанаси ще се проведе Международна конференция на тема:  “Университетските библиотеки – мост към единното европейско образователно пространство”. Тя се организира от Министерството на културата и Асоциацията на университетските библиотеки (АУБ) и се провежда в рамките на Националния проект «Къща» по повод Европейската година на междукултурния диалог 2008 г.
        В програмата на конференцията се предвиждат два основни панела. Първият е насочен към програмата «Еразмус» на Европейския съюз и мобилността на студенти и преподаватели в общността. Ще бъдат наградeни победителите от студентския фотоконкурс и конкурса за есе на тема “Моят проект по мобилност. Преживян... или мечтан”. Вторият панел разглежда университетските библиотеки като среща на науките, културите и многоезичието.
        Проектът на и Асоциацията на университетските библиотеки «Университетските библиотеки – средище за научно и културно общуване, мост към единното европейско образователно пространство» е спечелен в конкурс на Министерството на културата и се съфинансира от Европейската комисия. Той е насочен към младите хора, студентите,  и библиотечната и академическата общност. Проектът утвърждава не само традиционната роля на университетските библиотеки като средище за научно и духовно общуване, но и техния съвременен имидж на комуникационни, модерни центрове за реални и виртуални срещи, за обмен на информация и за активен междукултурен диалог.
        В проекта на АБУ са включении разнообразни дейности - създаване на уеб сайт, студентски фотоконкурс и конкурс за есе на тема “Моят проект по мобилност. Преживян... или мечтан”, международна конференция, публикуване на сборник и други. В него участват Асоциацията на университетските библиотеки в България; Библиотеката на Хумболт университет, Берлин – Германия; Централната библиотека на Факултета по социални науки, Мазарик университет, Бърно – Чехия; Институтът по информация и библиотечни науки на Факултета по мениджмънт и социална комуникация, Краков – Полша; Юридическата библиотека на Европейските общности в Люксембург и други.
 
        Пълна информация за проекта можете да намерите на страницата на Асоциацията на университетските библиотеки: http://www.aub-bg.org/.
 
За контакти:
д-р Таня Тодорова – координатор на проекта
тел. 0898 577 956.


Водещи новини

Времето