На 19 Ноември В 11.00 Ч. Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие Националната Изложба „250 Години „История Славянобългарска” На Отец Паисий Хилендарски” В Централното Фоайе На Народната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий”

На 19 Ноември В 11.00 Ч. Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие Националната Изложба „250 Години „История Славянобългарска” На Отец Паисий Хилендарски” В Централното Фоайе На Народната  Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий”


        На 19 ноември /сряда/ в 11.00 ч. министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие Националната изложба „250 години „История славянобългарска” на отец Паисий Хилендарски” в централното фоайе на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София. Изложбата е под патронажа на министър Стефан Данаилов.
        Експозицията на Националната библиотека е подготвена в рамките на програмата „Паисий Хилендарски 2008-2012 г.” на Министерството на културата на Република България. В нея ще бъдат представени 24 оригинални преписи и преработки на „История славянобългарска” от края на ХVІІІ век до съвременността, както и източниците, ползвани при написването й. Постери с дигитално заснети страници от ръкописите и печатните книги ще допълват разказа за различните етапи, свързани с нейното създаване и разпространение. Специално внимание ще бъде отделено на печатните издания на Историята от епохата на Българското възраждане до началото на ХХІ век, както и на нейните изследователи през годините. Всички експонати са притежание на Народната библиотека. Със съдействието на Националния музей на българското изобразително изкуство в централната част на залата ще бъде представен в оригинал популярният портрет на Паисий Хилендарски, изработен от художника Кою Денчев.
        Изложбата и каталогът към нея са реализирани от екип от Народната библиотека в състав: проф. дфн Боряна Христова – автор и научен консултант; автори: ст.н.с. д-р Елисавета Мусакова, ст.н.с. д-р Елена Узунова и Боянка Минчева, художник - Миролюба Вълчева, организатори - Красимира Райнова и Арманд Басмаджиян, дигитализация - Иван Добромиров, графичен дизайн -Стоян Бунджулов.




Водещи новини

Времето