Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес Националната Изложба „250 Години „История Славянобългарска” На Отец Паисий Хилендарски” В Централното Фоайе На Народната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес Националната Изложба „250 Години „История Славянобългарска” На Отец Паисий Хилендарски” В Централното Фоайе На Народната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий”


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри днес Националната изложба „250 години „История славянобългарска” на отец Паисий Хилендарски” в централното фоайе на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
        „Днес се открива една уникална изложба, която представя следовниците и учениците, както и учителите на Паисий”, каза при откриването на изложбата министър Стефан Данаилов. Той съобщи, че събитието, заедно с откриването на 18 ноември на Паисиевата килия в Банско, е началото на една цялостна програма: „Паисий Хилендарски и неговата история”, която ще продължи до 2012 г.
        „Изправени пред събраните тук 24 преписа на тази свещена за всеки българин книга, не може да не се възхитим на духовната сила на всеки един от тези изключителни патриоти, които с много труд са помогнали родолюбивото слово в нея да достигне до много хора. Това са най-старите и най-ценните преписи на „История славянобългарска”, дело на един от най-значимите български книжовници на ХVІІІ век”, каза още проф. Стефан Данаилов.
        Директорът на Народната библиотека проф. Боряна Христова заяви, че именно по идея на министъра на културата програмата за отбелязването на 250-годишнината от „История Славянобългарска” започва с изложба. Към нея по програмата на Министерството на културата е издаден и каталогът „250 години История Славянобългарска”.
        Експозицията, която е под патронажа на министър Стефан Данаилов, е подготвена в рамките на програмата „Паисий Хилендарски 2008-2012 г.” на Министерството на културата на Република България. В нея са представени 24 оригинални преписи и преработки на „История славянобългарска” от края на ХVІІІ век до съвременността, както и източниците, ползвани при написването й. Постери с дигитално заснети страници от ръкописите и печатните книги допълват разказа за различните етапи, свързани с нейното създаване и разпространение. Специално внимание е отделено на печатните издания на Историята от епохата на Българското възраждане до началото на ХХІ век, както и на нейните изследователи през годините. Всички експонати са притежание на Народната библиотека. Със съдействието на Националния музей на българското изобразително изкуство в централната част на залата бе представен в оригинал популярният портрет на Паисий Хилендарски, изработен от художника Кою Денчев.

 








Водещи новини

Времето