Протокол За Намерения Подписаха Днес Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Министърът На Културата На Република Армения Г-Жа Асмик Погосян

Протокол За Намерения Подписаха Днес Министърът На Културата  Проф. Стефан Данаилов И Министърът На Културата На Република Армения Г-Жа Асмик Погосян


        На 10 декември 2008 г. в Гербовата зала на Президентството на Република България министърът на културата на Република България проф. Стефан Данаилов и министърът на културата на Република Армения г-жа Асмик Погосян подписаха Протокол за намерения между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Република Армения за организирането и провеждането на Година на българската култура в Република Армения през 2009 г. и Година на арменската култура в Република България през 2010 г. Протоколът е в изпълнение на Програмата за сътрудничество в областта на културата между Правителството на Република България и Правителството на Република Армения за периода 2007-2009 г.
       
Г-жа Асмик Погосян е включена в състава на официалната делегация на Президента на Република Армения г-н Серж Саркисян, който е на официално посещение в нашата страна на 10 и 11 декември 2008 г., по покана на Президента на Република България г-н Георги Първанов.
       
В рамките на официалната визита на Президента на Република Армения, на 10 декември 2008 г. от 18:30 ч. в зала „България” ще се състои съвместен гала-концерт с участието на арменски и български изпълнители. От арменска страна ще участва триото на световноизвестния изпълнител на древния арменски музикален инструмент-дудук Дживан Гаспарян и групата на Анна Маилян - известна певица на арменска духовна и народна музика, а от българска страна - виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов.
        На 11 декември 2008г. от 10:30 ч. Явор Милушев – зам.-министър на културата, ще открие в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в присъствието на двамата президенти, изложбата от творби на световноизвестния режисьор и художник Сергей Параджанов. Изложбата е организирана от Министерство на културата на Република България, Министерство на културата на Република Армения, Музей „Сергей Параджанов” в Ереван и Националната галерия за чуждестранно изкуство.
       
На 10 декември 2008 г. във Филмотечно кино „Одеон” от 17:00 ч. ще има прожекция на два документални филма, посветени на твореца: „Аз умрях в своето детство” на Георгий Параджанов и „Параджанов – Реквием” на Рон Холоуей, а от 19:00 ч. ще бъде показан филмът на Сергей Параджанов  „Сенките на забравените прадеди”. На 11 декември 2008 г. от 17:30 ч. ще бъде показан филмът „Цвят на нар”.

снимка: Еди Рафаелян
 


Времето