Книгата „5 За 4” На Иван Цанев Впечатли „Европейския Културен Сезон” В Париж

Книгата „5 За 4” На Иван Цанев Впечатли „Европейския Културен Сезон” В Париж


        В рамките на участието ни в „Европейски културен сезон”, организиран от Френското председателство на ЕС, България се включи в серия от събития под надслов «Европейската младежка литература». Те се проведоха в Националната библиотека «Франсоа Митеран» в Париж.
        Открита бе голяма изложба на детско-юношеска литература, в която всяка от 27-те страни членки бе представена с детска книга на съответния език, подбрана от самите домакини. Френската страна избра книгата на Иван Цанев “5 за 4” на издателство “Стигмати”, илюстрирана от Яна Левиева. Книгата впечатли със своето духовно и хуманно послание, с изработката на текста и дизайна. На пано с размери 12 на 3 метра беше разположена корицата на книгата. В центъра на отреденото на всяка една от страните пространство имаше информация за автора и илюстратора, за останалите участвали в подбора български книги, както и данни за книгоиздаването в областта на младежката литература в България.
        Определян от критиката като „поет за поети”, Иван Цанев е издал повече от десетина стихосбирките за деца. Книгата „5 за 4” е отличена с награда за най-оригинална детска книга от българското Министерство на културата.
        В рамките на проявите „Европейска младежка литература” в Националната библиотека на Франция се състоя Международна конференция по проблемите на младежката литература в ЕС.  България бе представена от доц. Светлана Стойчева от СУ „Св. Климент Охридски” и от издателя Виктор Златарев. Организаторите на конференцията бяха избрали именно българската книга „5 за 4” за фон на който да се проведат дискусиите. Доц.Стойчева представи развитето и състоянието на детско-юношеската литература през последните 20 години, а Виктор Златарев взе участие в разговорите на европейските издатели.
В залата на Българския културен институт в Париж бе показана изложбата „Изкуството на българската книга”, предоставена от Държавния културен институт към МВнР. Изложбата от илюстрации на българска детска литература бе съпроводена от открит урок с деца от българските училища към посолството.
        В Европейския форум за есе, посветено на изкуството и организиран от Националния център за история на изкуството на Франция, участва Мирослава Кортенска. В кръглата маса на диалога между издателите се включиха Силвия и Раймонд Вагенщайн - издателство “Колибри”.


Времето