Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Връчи Днес На Архитект Васил Китов Годишната Награда За Архитектура

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Връчи Днес На Архитект Васил Китов Годишната Награда За Архитектура


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще връчи днес, 18 декември, на архитект Васил Китов Годишната Награда за архитектура. Официалната церемония ще се състои от 18.00 ч. в Дома на архитекта на ул. „Кракра” № 11 в столицата, по време на Националния преглед на българската архитектура.
        Наградата на министъра на културата се присъжда за цялостно творчество в областта на архитектурата и принос в опазване на културно-историческото наследство. Отличието е в размер на 5 000 лв. и е придружено от грамота и плакет.
        Арх. Васил Китов беше предложен за носител на Наградата на министъра на културата от Съвета на Председателя на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България. В големия списък на обекти, проектирани от арх. Китов, са: архитектурната реставрация на Боянската черква; архитектурната реставрация на черквите „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Георги” в Одрин; проект за реставрация на източния сектор на Зографския манастир в Атон. 
         За успешната реставрация на черквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин журито на тазгодишния Национален преглед на българската архитектура присъди на арх. Васил Китов най-високото отличие.



Водещи новини

Времето