В Големия Салон На „Инвалидите” В Париж Се Състоя Заключителния Концерт „Лауреати На Големи Международни Конкурси” От Програмата На България В Европейския Културен Сезон

В Големия Салон На „Инвалидите” В Париж Се Състоя Заключителния Концерт „Лауреати На Големи Международни Конкурси” От Програмата На България В Европейския Културен Сезон


        На 19 декември 2008г. делегация на Министерството на културата, водена от заместник-министъра на културата г-н Иван Токаджиев,   присъства на  концерт под надслов ,,Лауреати на големи международни конкурси” в Големия салон на Музея на армията“Инвалидите” в Париж.
         Заключителното събитие от културната програма на България в рамките на Европейския културен сезон бе осъществено от Министерството на културата и Културната служба при посолството на България в Париж.
        За блестящото представяне на нашата страна в Европейския културен сезон българският посланик в Париж  Ирина Бокова получи най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Златната лира – за заслуги в представянето на българската музика и българското изпълнителско изкуство във Франция. Връчи й я проф. Жени Захариева, председател на Съюза, която като посланик на българската култура в рамките на Европейския културен сезон, присъства на концерта. Бяха поканени представители на дипломатическия корпус, на Франкофонията, френски и български интелектуалци от парижкия музикален елит и българската диаспора, които възторжено аплодираха виртуозните изпълнения на пианистката Пламена Мангова (Шуман, Шопен, Скрябин и Шостакович) и на дуета Валя Дервенска – цигулка и Пиер Калоян Атанасов - пиано (Чайковски, Дебюси, Сарасате). Залата аплодира на крака прекрасните интерпретации на младите български инструменталисти. С “Песен” от Панчо Владигеров завърши бляскавия концерт на българските таланти, които покориха публиката в Париж.