В Галерия „Средец” На Министерството На Културата Беше Представен Проектът „Български Столици, Твърдини И Светини”

В Галерия „Средец” На Министерството На Културата Беше Представен Проектът „Български Столици, Твърдини И Светини”


        Днес в галерия „Средец” на Министерството на културата беше представен проектът „Български столици, твърдини и светини”. Веднага след това бе открита и едноименната изложба. На събитието присъстваха зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на Обединена българска банка, проф. д.и.н. Николай Овчаров, консултант на проекта, Евгени Димитров, автор на фотографиите и Людмил Каравасилев, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорство” на ОББ. Съвместният проект на ОББ и проф. д.и.н. Николай Овчаров възкресява българското Средновековие, представяйки художествени възстановки на архитектурни обекти, свързани с родната история. Към изложбата има и албум с възстановки „Български столици, твърдини и светини”. Парите от благотворителната продажба на албума ще отидат в подкрепа на начинанията на Сдружение „Обединени за милосърдие”, създадено през 2007 г. от служители на ОББ. Част от сумата ще бъде дарена и за възстановяването на брезнишки манастир „Св. Св. Безсребърници Козма и Дамян”, за който ОББ вече е дарила 15 000 лева.
        Зам.-министър Иван Токаджиев отбеляза, че инициативата на ОББ е чудесна, а още повече оценява и художествения елемент в проекта. „Това е един от добрите примери и потвърждение на факта, че когато националноотговорният бизнес и културата вървят ръка за ръка, от това печелят всички”, изтъкна зам.-министър Токаджиев.
        Над 40 художествени илюстрации и фотографии представят нов поглед към българското Средновековие. Възстановките на исторически обекти от Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Калиакра и други, са работа на художника Тодор Ангелиев. Фотографиите са дело на Агенция „Булфото” и нейния мениджър Евгени Димитров. Фотографиите за албума са направени от въздуха по време на 8-часов полет с малък самолет над Плиска, Преслав, Търново, Ловеч и Калиакра. Посетителите ще могат за първи път да видят как са изглеждали входната врата на Сердика, експонирана в подлеза до Президентството, градската резиденция на българския деспот Слав в Мелник, крепостта Анево кале над Сопот, Червената църква край Перущица и много други.
        Проектът на Обединена българска банка „Български столици, твърдини и светини” стартира през 2007 година. Целта, която ОББ си поставя, е да допринесе за запазването на националното културно и историческо наследство, възкресявайки блясъка и славата на България.
        От началото на февруари 2009 г. изложбата „Български столици, твърдини и светини” ще е част от постоянната експозиция с макети на исторически възстановки на проект „България на длан”, на който ОББ е Генерален партньор.
        Изложбата „Български столици, твърдини и светини” ще може да се види всеки ден от 10.00 до 19.00 ч. до 19 януари в галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17 в столицата.



 




 






Водещи новини

Времето