Прессъобщение

Прессъобщение


        По повод съобщението на ДТ „Гео Милев” в Стара Загора от днес, че театърът затваря врати за публика заради кризата с природния газ, пресцентърът на Министерството на културата съобщава, че още на 6 януари 2009 г. Кризисният щаб на Министерството на културата проучи състоянието и потенциалната готовност за работа в кризисна ситуация както на централната администрация, така и на своите 114 второстепенни разпоредители – театри, опери, филхармонии, училища по изкуствата, музеи, галерии и други културни институти. ДТ „Гео Милев” в Стара Загора заедно с другите културни институти е уведомен на 6 януари 2009г., че при необходимост от спешно закупуване на климатици Министерството на културата веднага ще осигури необходимите средства.
        Средства незабавно получиха всички културни институти, които заявиха необходимост от това. Кукленият театър в Стара Загора например с получените спешно средства от Министерство на културата климатизира цялата си сграда, така че вече осигури не само алтернативно отопление за зимния период, но и поддържане на постоянна температура през летните месеци.
        На 6 януари 2009г. Кризисният щаб на Министерството на културата получи сведение от ДТ „Гео Милев” Стара Загора, че до 20 януари 2009г. трупата няма спектакли и затова актьорите ще репетират в малка зала.
        На 19 януари (понеделник) 2009 г. от ДТ „Гео Милев” в Стара Загора постъпи искане в Министерството на културата за средства за купуване на климатици. Сградата на театъра е общинска собственост, затова трябва да се иска съгласието на собственика за преминаване на отопление с климатици. Ръководството на театъра се обръща към общинското ръководство в Стара Загора за такова разрешение, но компетентното становище на специалистите е, че електрическата инсталация няма да издържи натоварването. По тази причина късно на 19 януари 2009 г. Министерството на културата разпореди едноседмична ваканция за трупата на ДТ „Гео Милев” в Стара Загора.