На 29 Януари В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Се Открива Изложбата „България: Младите Архитекти”, Посветена На Първото Участие На Страната Ни Във Венецианското Биенале За Архитектура

На 29 Януари В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Се Открива  Изложбата   „България: Младите Архитекти”, Посветена На Първото Участие На Страната Ни  Във Венецианското Биенале За Архитектура


    На 29 януари в 18.00 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София се открива изложбата „БЪЛГАРИЯ: МЛАДИТЕ АРХИТЕКТИ”, посветена на първото участие на България във Венецианското биенале за архитектура, La Biennale di Venezia - 2008 (www.labiennale.org.)
       Изложбата представя младото поколение български архитекти през кураторския избор на девет млади архитектурни екипа. Концепцията на кураторите е да разделят изложбеното пространство на еднакви отделени части, давайки на всяка архитектурна група свободата да изрази своята професионална идеология, като сама моделира собственото си изложбено пространство. Деветте млади архитектурни студия са избрани така, че да могат отразят широкия спектър от съвременни архитектурни насоки на развитие, търсения и тенденции, които младото поколение от архитекти в България споделя.
       „БЪЛГАРИЯ: МЛАДИТЕ АРХИТЕКТИ” е един съвместен проект на Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Р България, Министерство на културата на Р България и на Съюза на архитектите в България. Комисионер на изложбата е арх. Тодор Булев, куратор е арх. Георгий Станишев. Участниците в изложбата са AEDES STUDIO, DESET, I/O ARCHITECTS, MMXX, PLUS ARCHITECTURE, RG PROJECTS, STUDIO PIPEROV, STUDIO TANIA GLEBOVA, ZOOMSTUDIO.
      Работите на избраните млади архитекти са представени и участват в изложбата като серия индивидуални вътрешни светове, които се очаква да бъдат реализирани в някой от следващите етапи от развитието на архитектурния процес в България. Изложбата представлява инсталация от серия цилиндрични пространства, по едно за всеки от деветте млади архитектурни екипа. Цилиндрите са с диаметър 2 м и височина 1 м и са окачени на 1.3 м над пода като абажури, без дъно или таван. Те разделят мястото на клетки, всяка от които има своето външно и вътрешно пространство. Всяка млада архитектурна група разполага с по едно вътрешно пространство. Външното – фасадата – е изградено от портрети на младите архитекти в реален размер. Посетителите на изложбата се разхождат в лабиринта от цилиндри, изправяйки се лице в лице с отпечатаните върху „фасадата” млади архитекти, след което се навеждат, влизайки във вътрешността на техните цилиндри, за да навлязат в техните вътрешни светове, изразени в индивидуалните експозиции.