Заместник-Министърът На Културата Надежда Захариева Заминава За Армения

Заместник-Министърът На Културата Надежда Захариева Заминава За Армения


В рамките на своето шестмесечно председателство на Организацията на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество, Република Армения организира на 4 и 5 март т.г. в Ереван културна програма, участие в която ще вземат всички черноморски държави. България ще бъде представена от делегация, водена от Надежда Захариева, заместник-министър на културата. В състава на делегацията е и музикантът Хайгашод Агасян.
Акцентът на проявата е двудневна кръгла маса по въпросите на опазването на културно-историческото наследство на страните от черноморския басейн. България ще се представи в Ереван с мултимедийна презентация, представяща значими паметници на културата - „Следи от седем цивилизации по българските земи ” и ”Летни семинари на археологически обекти в България – възможност за обучение на младежи в областта опазване на общото културно наследство на черноморския регион”. Ще бъде показан и видео филм за един от летните семинари „Един български ден в римските бани в Дебелт – национален археологически резерват”.
В изложбата, посветена на килимарското изкуство, участие ще вземат ученици от сливенската Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” с три свои произведения: Виктория Досева - "Есен", Райна Благоева - "Българска традиция” и Албена Вълчева - "Кукери”.
В изложбата на детски рисунки своето изкуство ще представят деца от цяла България, лауреати на конкурса „Млади таланти”, организиран от Министерство на културата. Ще бъдат показани творби на Людмила Гъркова – 18-годишна от София, Адриан Бичкай - на 7 години от Търговище, Ивелина Стоянова – на 14 години от Елхово, Йордан Райнов - на 8 години от Ловеч и на 5-годишния Тервел Малчев от Търговище.

ЧИС (BSEC- Organization of the Black Sea Economic Cooperation) e създадена на 1 май 1999 г. Седалището на Организацията е в Истанбул. В ЧИС членуват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Руска Федерация, Сърбия, Турция, Украйна. Председателстваща страна в момента е Армения (11.2008 – 04.2009). На 1 ноември 2006 г. в Москва на ХV-ата среща на Съвета на министрите на външните работи от страните-членки на ЧИС, е взето решение за създаване на Работна група за сътрудничество в областта на културата. За страна-координатор на работата на новосъздадената група е определена Гърция с мандат до края на 2008 г. През ноември 2008 г. Република Грузия е избрана за страна-координатор на работната група по култура с 2-годишен мандат. Нейните приоритети включват опазването на културно-историческото наследство, развиване на културния туризъм, развитието на мрежата от фестивали на Виното и активизиране на връзките на ЧИС с други международни организации в областта на културата.