Седмица, Посветена На Невена Коканова, Започва В Българските Културни Институти Във Виена, Братислава И Будапеща

Седмица, Посветена На Невена Коканова, Започва В Българските Културни Институти Във Виена, Братислава И Будапеща


        По инициатива на директора на Българския културен институт в Австрия Борислав Петранов Българските култури институти във Виена, Братислава и Будапеща посвещават седмицата от 9 до 13 март на голямата българска актриса Невена Коканова.
        В рамките на Седмицата журналистът Георги Тошев ще представи биографичната книга-албум, посветена на живота и творчеството на Невена Коканова и документалния филм „Аз коя съм” за незабравимата българска актриса. Книгата и филмът са създадени с подкрепата на Министерството на културата. В БКИ „Дом Витгенщайн” ще бъде открита и фотоизложба, посветена на нейния живот и творчество. Режисьор на филма “Аз коя съм” е Мария Арангелова, оператор Виктор Попов, а автор и продуцент Георги Тошев. Лентата, подкрепена от БНТ и ОББ, бе излъчена премиерно в навечерието на 70-г одишнината от рождението на актрисата.
        “Аз коя съм” е сниман в София, с. Иглика и Белград - места, свързани с творческия и житейски  път на първата дама на българското кино. Своето първо интервю, в което говори за майка си, дава и дъщерята на Невена и Любомир Шарланджиев - Теодора.
        Сред хората, разказващи за Невена, са министърът на културата Стефан Данаилов, Цветана Манева, Стоянка Мутафова, Мария Статулова и Иван Андонов. Във филма се появяват и някои от най-близките на Коканова приятели, които представят Невена извън светлините на рампата и снимачната площадка като д-р Мария Сърбянова и археологът Дикран Балабанян. Сред най-колоритните свидетели на последните години от живота на Невена са съседите й в габровското село Иглика, където актрисата доброволно се отегля от артистичната суета през 90-те години и живя там до края на живота си.