На 11 Март В Кино „Люмиер” Ще Се Състои Премиерата На Документалния Филм „Севт Безсмъртният, Тайните На Един Тракийски Цар”

На 11 Март В Кино „Люмиер” Ще Се Състои Премиерата На Документалния Филм „Севт Безсмъртният, Тайните На Един Тракийски Цар”


        На 11 март 2009 г. (сряда) от 21 часа в кино „Люмиер”, в рамките на „София филм фест”,  ще се състои премиерата на филма „Севт базсмъртният, тайните на един тракийски цар” на режисьора Златина Русева. Филмът е заснет с подкрепата на ИА „Национален филмов център”  и е продукция на „Crescendo films” /Франция/, „Good and Bad News” /Белгия/, „Палимпсест” /България/, в копродукция с „ARTE-France”, RTBF. Консултанти на лентата са покойният д-р Георги Китов и Ружа Попова.
        През 2004 год. археологът Георги Китов, който провежда разкопки в Долината на царете, отваря неограбена гробница. Богатството на предметите говори за царско погребение и постепенно учените го идентифицират като погребението на Севт ІІІ.
        Екипът се натъква на още едно неочаквано откритие – бронзова глава, един шедьовър на древността, заровена пред входа на гробницата. Тръгвайки от тези находки и серията от въпроси и догадки, които те предизвикват, филмът постепенно разкрива психологическия портрет на един тракийски цар и ролята му в една сложна епоха.
        Разследването търси въплъщението на идеята за безсмъртието, която е определяла начина на живот на траките, техните ритуали и изкуство. Постепенно на базата на артефакти филмът разкрива ролята на траките в древния свят и влиянието, което са оказали върху гръцката култура и философи като Сократ и Платон.