Министерство На Културата И Съюзът На Българските Художници Организират Национална Изложба-Конкурс “Родени Независими”, Посветена На 100-Годишнината От Независимостта На България

Министерство На Културата И Съюзът На Българските Художници Организират Национална Изложба-Конкурс “Родени Независими”,  Посветена На 100-Годишнината От Независимостта На България


       Министерство на културата и Съюзът на българските художници организират Национална изложба-конкурс “Родени независими”. Изложбата се организира по повод 100- годишнината от обявяването на независимостта на България (22 септември 1908) и официалното признаване на независима Българска държава от Великите сили (април 1909).
        Съюзът на българските художници и Министерство на културата в партньорство поеха инициативата за осъществяване на конкурс и  изложба с название "Родени независими". Наименованието е повлияно от текста на Манифеста на княз Фердинанд към българския народ, с който той провъзгласява България за независимо царство в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. За експозицията са предвидени две зали в изложбеното пространство на СБХ, ул. "Шипка" 6 за периода 20 март – 10 април 2009 г.
       Съгласно конкурсния регламент жури допусна за участие в  изложбата  кураторски проекти и самостоятелно участващи български художници, без възрастово ограничение, работещи в различни области на изобразителното изкуство, с изключение на приложни изкуства и пърформанс. В петък - 20 март второ селекционно жури ще раздаде три равностойни награди на стойност по 4000 лв.  
 
 
Журиране:
 
17 март
 
Състав на журито: зам-министър Иван Токаджиев, Свилен Стефанов, Божидар Бояджиев, Николай Бошев, Весела Радоева, Мария Василева, , Станислав Памукчиев, Румен Жеков, Альоша Кафеджийски, Стоян Цанев, Милко Божков, Любен Костов, Стефан Божков, Димитър Грозданов, Елена Панайотова, Любен Генов, Бойко Митков, Ивайло Мирчев, Емил Попгенчев. 
 
Определяне на наградите: 20 март, 15 часа
 
Откриване на изложбата: 20 март, 18.30 часа.
 


Водещи новини

Времето