Квинтет На Милчо Левиев Свири Пред Двама Президенти

Квинтет На Милчо Левиев Свири Пред Двама Президенти


          На 18 март кoрифеят на българския джаз Милчо Левиев (пиано) заедно с неговия квинтет - Вики Алмазиду (вокал), Михаил Йосифов (тромпет), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) както и американският тромбонист Глен Ферис – свириха в прочутата Испанска зала на двореца “Храдчани” в Прага пред чешкия президент Вацлав Клаус и неговия специален гост – президентa Георги Първанов, който беше на работно посещение в Прага.
        Сред публиката бяха посланици, дипломати, представители на културния и политическия елит на Чехия. Това бе 50-ят юбилеен концерт от поредицата “”Джаз на Храдчани” (Jazz na Hradě), започнала по предложение на чешкия президент Вацлав Клаус още в началото на неговия първи управленски мандат. Организира се от президентската администрация и службата за управление на Храдчани (някогашен кралски дворец и настоящо седалище на президента на Чешката република). В рамките на тази изява тук са гастролирали редица световноизвестни звзди на джаза, лично подбрани от президента. Благодарение на усилията на Българския културен институт в Прага и на посолството ни в Чешката република изпълнители от нашата страна намериха място на тази най-престижна чешка джазова сцена.
        Сред присъстващите видни гости имаше и музиканти, станали свидетели на началото на блестящата международна кариера на Милчо Левиев, състояла се с дебюта му на Пражкия джазов фестивал в средата на 60-те години на вече миналия век. Имаше дори и меломани, запазили първата грамофонна плоча на прочутия у нас в ония времена джаз “Фокус”, ръководен от Милчо Левиев. Концертният репертоар на квинтета даде възможност на всички участници в него да демонстрират своята класа. Публиката бе доволна да чуе любими парчета от миналото, но и музикални послания към бъдещето. Юбилейният характер на концерта бе подчертан с излъчването за първи път на такава музикална проява от поредицата “Джаз на Храдчани” в интернет пространството – на чешки и български музикални сайтове. Той бе предаван директно и от чешката телевизия.     


 



Водещи новини

Времето