150-Тата Годишнина От Рождението На Кнут Хамсун Ще Бъде Отбелязана В България

150-Тата Годишнина От Рождението На Кнут Хамсун Ще Бъде Отбелязана В България


Посолството на Кралство Норвегия, Министерството на културата на Република България и Софийският университет „Св. Климент Охридски” организират честването на 150-годишнината от рождението на Кнут Хамсун (1859-1952) – нобелов лауреат, брилянтен майстор на словото, изследовател на дълбините на човешкото съзнание, творец, оказал огромно въздействие върху развитието на световната литература в края на ХІХ и началото на ХХ век, с право смятан за един от бащите на модерния роман.
Тържественото откриване на честването ще се състои на 30 март от 11.30 часа в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” с изложба, посветена на големия писател. Експозицията е подготвена от Националния музей за литература. Приветствени слова ще произнесат г-н Халвар Ингебригтсен, заместник-министър на културата на Кралство Норвегия, г-н Явор Милушев, заместник-министър на културата на Република България и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Норвегия в България.
След откриването на изложбата в Зала № 1 на Софийския университет ще започне работа семинар за Хамсун, участие в който ще вземат преподаватели и студенти, както и всички, които обичат норвежкия писател. Ще бъдат дискутирани различни аспекти от творчеството на Кнут Хамсун, като специално внимание ще бъде отделено на възприемането на неговите произведения в България. Нилс Магне Кнютсен, специалист по Хамсун от Университета в Тромсьо, ще бъде гост лектор. На семинара ще бъде представено новото издание на романите „Глад” и „Виктория”, осъществено от издателство „Хемус Груп”, както и книгата на Евгения Тетимова „Кнут Хамсун и България”.
В рамките на Хамсуновите дни в България ще бъдат прожектирани три игрални филма по негови произведения. Представител на Норвежкия филмов институт ще говори за тях. Прожекциите ще бъдат в новата конферентна зала на Софийския университет.
На 1 април от 17.00 ч. в същата зала ще се състои литературна вечер-рецитал с участието на известни български актьори по произведения на Хамсун, преведени от преподаватели и студенти от специалност „Скандинавистика” в СУ.



През 2009 година се навършват 150 години от рождението на големия норвежки писател Кнут Хамсун (1859-1952) – Нобелов лауреат, брилянтен майстор на словото, изследовател на дълбините на човешкото съзнание, творец, оказал огромно въздействие върху развитието на световната литература в края на ХІХ и началото на ХХ век, с право смятан за един от бащите на модерния роман. Писатели като Томас Ман, Франц Кафка, Бертолт Брехт, Хенри Милър признават влиянието, което произведенията на Кнут Хамсун оказват върху собственото им творчество. В своите романи-шедьоври „Глад” (1890), „Мистерии” (1892), „Пан” (1894) и „Виктория” (1898) Кнут Хамсун създава образа на един съвършено нов тип литературен герой – своеобразен не-герой, самотник от нов тип, антисоциален, който не намира убежище нито в обществото, нито в самия себе си; негов единствен пристан е природата, само там той е в състояние да намери кратковременен покой. А в романа-утопия „Благодатта на земята” (1917), за който е удостоен с Нобелова награда за литература, Хамсун създава мечтата за едно общество, за което няма бъдеще в необратимо променящия се модерен свят.
През цялата 2009 година в свързаните с живота и творчеството на Хамсун места в Норвегия – Осло, Лом/Вого, Хамарьой и Гримстад, както и в редица други страни ще се проведат различни мероприятия, посветени на юбилея на писателя.




Водещи новини

Времето