Изложбата На Училищата По Изкуствата „Хубава Си, Татковино”, Посветена На 100 Години От Обявяването На Независимостта На България, Гостува В Будапеща

Изложбата На Училищата По Изкуствата „Хубава Си, Татковино”, Посветена На 100 Години От Обявяването На Независимостта На България, Гостува В Будапеща


        Изложбата на училищата по изкуствата „Хубава си, татковино”, посветена на 100 години от обявяването на Независимостта на България, продължава в Будапеща след успеха си в Българския културен институт  „Дом Витгенщайн” във Виена. Изложбата на училищата по изкуствата се организира от Българския културен институт в Будапеща и от Министерството на културата. Тя се открива на 26 март 2009 г. и ще продължи до 17 април 2009 г.  в залата на института. Представени са  повече от 100 пейзажи – живопис, графика и фотография. В тях оживяват старинни български градове и села, образът на красивата българска природа.
       
В експозицията  участват със свои произведения ученици на възраст от 14 до 19 години от  12 училища по изкуствата от цялата страна – Национално  училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Средно художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука” – София, Средно художествено училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов” в Пловдив, Национална гимназия за екранни и сценични изкуства – Пловдив, Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов” – Русе, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография – София, Средно художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян и Професионална гимназия по каменообработване – Кунино.
        Много от учениците, участници в изложбата, са стипендианти на Министерството на културата и на Национален фонд “Култура”, като оценка за творческите им постижения и в качеството им на лауреати на национални и международни конкурси.
        След Будапеща се предвижда изложбата да отпътува за Варшава, Берлин и Париж.


Времето