Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Днес Международната Конференция „Аудиовизуалната Политика На Европейския Съюз”

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Днес Международната Конференция „Аудиовизуалната Политика На Европейския Съюз”


   Зам.-министърът на културата Явор Милушев откри днес Международната конференция „Аудиовизуалната политика на Европейския съюз”. Форумът, който ще продължи и утре, 31 март, в хотел „Анел” в София, е организиран от Министерството на културата на Р България и от Федералния правителствен комисариат за култура и медии на Федерална република Германия в рамките на съвместен туининг проект на двете институции - ЕС туининг проект BG/07/IB/OT/01 - Укрепване на капацитета на Министерството на културата за осигуряване на разработването и изпълнението на национална аудиовизуална политика, включително защитата на авторските права.

    „Цифровизацията вече не е проблем и цел, а средство за осъществяване на новите медийни услуги според проектозакона за изменение на Закона за радиото и телевизията”, изтъкна зам.-министърът на културата Явор Милушев при встъпителните си думи на конференцията. На двудневния форум участниците ще обсъдят проблеми, свързани с въвеждането на Директивата за аудиовизуални медийни услуги в националната медийна регулация на държавите членки на ЕС. Крайният срок е 19 декември 2009 г., след края на който са възможни санкции, включително и парични.
    „В Директивата за аудиовизуални медийни услуги основното са именно услугите, в това е нейната философия - държавите да гарантират максимално широк достъп до всички програми, включително програмите по желание на потребителите - според техните специализирани необходимости, посочи зам.-министър Милушев, който ръководи проекта от българска страна. Той подчерта, че главното в документа е задоволяването на културните потребности на максимално широк кръг от хора и на всеки един от тях.
    „Очертаването на насоките за изработване на национална стратегия за развитие на аудиовизуалния сектор в България е една от главните цели на конференцията и на целия проект”, изтъкна Бернхард Мьовес- ръководител на отдел „Международно сътрудничество в медийната област” към Федералния правителствен комисариат за култура и медии на Федерална република Германия и на туининг проекта от германска страна.
    „Препоръките ни няма да са императивни, нито едностранни - в този процес е много важна информацията, която ще получим от българската страна”, каза Мьовес. Той припомни някои от съществените новости в Директивата за аудиовизуални медийни услуги в сравнение с директивата
   „Телевизия без граници”. Някои от тях са разширяването на обхвата,
въвеждането на правила за съдържанието на продукцията, разпространявана по Интернет, очертаването на разликите между традициионните /линейни/ услуги и услугите при поискване /нелинейни/, които се изтеглят от мрежата, защита на малолетните, предотвратяване на разпространението на съдържание, внушаващо омраза.
    Сред участниците в конференцията са експерти от германския екип, който водеше преговорите и доведе до успешното приемане на Директивата на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за аудиовизуални медийни услуги по време на Германското председателство на Европейския съюз - юни-декември 2007 г.

Пълната програма на конференцията и повече за проекта - тук.

Снимки от откриването на конференцията - тук.


Времето