С Две Изложби В Двореца „Порча” Във Виена Бяха Отбелязани Стогодишнината От Обявяването На Независимостта На България И 130-Годишнината От Установяването На Дипломатически Отношения Между България И Австрия

С Две Изложби В Двореца „Порча” Във Виена Бяха Отбелязани Стогодишнината От Обявяването На Независимостта На България И 130-Годишнината От Установяването На Дипломатически Отношения Между България И Австрия


   На 2 април т.г. в залите на представителния правителствен ренесансов дворец „Порча” във Виена бяха открити две изложби – документална - „Епохата и Фердинанд I, Цар на българите. Завръщането на България в Европа” и художествена - „Градините на Цар Фердинанд I.” Експозициите бяха официално открити със слова на заместник-министъра на културата Явор Милушев, историка проф. Андрей Пантев, директора на Националния природонаучен музей – доц. Алекси Попов, народната представителка Анелия Атанасова и д-р Манфред Матцка – ръководител на президиума на австрийското Федерално канцлерство. Присъства и българският посланик в австрийската столица - Ради Найденов. Борислав Петранов – съветник по културните въпроси към посолството на България във Виена и директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” приветства официалните лица и модерира откриването на двете изложби.
   Събитието се проведе по повод отбелязването на стогодишнината от обявяването на Независимостта на България и 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия.
Организатори са Българският културен институт „Дом Витгенщайн” и Посолството на Република България в Република Австрия. Проявата е осъществена от Министерството на културата съвместно с Министерството на външните работи, Държавната агенция „Архиви” и народната представителка Анелия Атанасова, по проект от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
   „Членството на България в ЕС ни дава възможност да разберем по-добре цивилизаторската роля и далновидния смисъл на историческия акт на обявяването на Независимостта”, изтъкна в словото си заместник-министърът на културата Явор Милушев. В словото си пред многобройната българска и австрийска публика д-р Матцка подчерта съвременните измерения на политическото и културното сътрудничество между България и Австрия като партньори и съюзници в ЕС, изразявайки увереност в тяхното по-нататъшно обогатяване.
   На 6 април в БКИ „Дом Витгенщайн” отвори врати и художествената изложба „Градините на Цар Фердинад”. В нея са показани около 40 картини от пленери на български художници в парковете и градините на цар Фердинанд в България, включително в двореца Евксиноград. Куратор на изложбата е художничката Долорес Дилова.
   На 7 април в БКИ „Дом Витгенщайн” ще бъде прожектиран и филмът на Кристина Баксанова – „Цар Фердинанд Български – непознатите години”, съпроводен с дискусия с режисьорката и сценаристка на филма. 

   Снимки от откриването


   Ренесансовият дворец „Порча” е един от най-старите запазени дворци във Виена. За първи път се споменава през 1535 г. Преминал през много собственици, дворецът получава името, което носи сега, през 1667 г. от Йохан Карл, принц Порча. Използван през вековете за различни цели, днес дворецът се стопанисва от Федералното канцлерство на Австрия.



Водещи новини

Времето