Вечер На Любомир Левчев И Дора Бонева В Литературния Салон „Захарий Стоянов”

Вечер На Любомир Левчев И Дора Бонева В Литературния Салон „Захарий  Стоянов”


     Литературно-музикална вечер на Любомир Левчев организира издателство "Захарий Стоянов" на 9 април т.г. в литературния салон-галерия "Захарий Стоянов". Тя бе посветена на седемте тома на поета, които излязоха със запазената марка на издателството. Последният – седми том, представя големия поет и като публицист - тук читателят ще намери негови есета, очерци, статии, интервюта, писани от 2001 до 2007 г. 
    Поетът рецитира свои стихове от различни години, които е посветил на приятелите си. В премиерата участие взеха акад. Антон Дончев, Иван Гранитски, проф. Чавдар Добрев и др.
    Литературната вечер прерасна в истински концерт когато композиторът Найден Андреев седна на пианото и изпя песента си „Без сълзи”, която е по стихове на Любомир Левчев. Шлагерът, в който се разказваше за това „колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години”, стана изключително популярен преди повече от 2 десетилетия в изпълнението на Стефан Данаилов. Гостите в литературния салон с интерес научиха и съобщени за първи път подробности около създаването на въпросната песен. Тя е била композирана в Русе само за няколко часа на пианото на Невяна Малчева, която тогава е била директор на Младежкия дом в града, а понастоящем е началник на политическия кабинет на министъра на културата. Г-жа Малчева донесла любимото си томче с поезия на Левчев и заедно с Найден Андреев и със Стефан Данаилов решили да „превърнат” в песен стихотворението „Без сълзи”. Още на следващата сутрин току - що написаната песен е била изпълнена за първи път от Стефан Данаилов на абитуриентски бал в Русе. Г-жа Малчева, която бе гост на вечерта, бе поздравена от всички в залата.



     Рокпевецът Йордан Караджов на свой ред изпя с много чувство и под съпровод на акустична китара един от най-големите хитове на група „Сигнал” от 80-те години - „Да те жадувам” – по музика на проф. Георги Костов и стихове на Любомир Левчев. Бардът Асен Масларски също пя песен по стихове на големия български поет.

     В салона на издателството в четвъртък вечерта бе открита и изложба живопис на Дора Бонева, съпруга на Любомир Левчев. Дора Бонева завършва живопис в Национална художествена академия в класа на проф. Дечко Узунов. Участвала е във всички национални общи изложби и много български представяния в чужбина. Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници, Културен институт "Солензара" - Париж, има и сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература – Париж.
     Невяна Малчева поднесе цветя на Дора Бонева и на Любомир Левчев от името на министъра на културата проф. Стефан Данаилов.




Водещи новини

Времето