Подписът На Министъра Не Помага, А Наказва Иманярите

Подписът На Министъра Не Помага, А Наказва Иманярите


     В отговор на некоректни нападки срещу Министерството на културата

     Политиката на Министерството на културата е всички лица, нарушители на Закона за паметниците на културата и музеите, при надлежно констатирани обстоятелства, да получат административно наказание.
     В изпълнение на тази политика над 40 души персонално са административно наказани от министъра на културата с глоби, имуществени наказания и конфискация на предмети - движими паметници на културата. Глобите по закон са в размер от 2 до 6 000 лв.
     Всички прекратени наказателни постановления са издадени въз основа на неподкрепени от уважаваната от мен Прокуратура наказателни производства.
    Административно наказаните от МК лица, разбира се, имат конституционното право да обжалват наказанията си в Съда, в случай че не са съгласни с тях. Всички съставени, издадени и връчени наказателни постановления, са наложени с мое знание и с мое изрично волеизявление.
    Тъй като липсва единна съдебна практика, някои наказателни постановления са отменени от Съда и именно той присъжда отнетите предмети да бъдат върнати на лицата.
     Министърът на културата няма право да отмени тези съдебни решения. Единствено може да обжалва тяхната неправилност.
     Докато аз съм министър политиката на министерството за административно преследване и наказване на незаконната дейност във връзка с движимите културни ценности ще продължава със същата сила и убеденост, че това е нужно за опазване на нашето културно наследство.

ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА





Водещи новини

Времето