Министерството на здравеопазването изпрати екип от специалисти по случаите на вирусен хепатит и ентероколит в ихтиман

Министерството на здравеопазването изпрати екип от специалисти по случаите на вирусен хепатит и ентероколит в ихтиман

От днес, събота, 10 септември, по разпореждане на Министерството на здравеопазването в Ихтиман започва работа екип от специалисти от Националния център по заразни и паразитни болести и Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет в София по повод регистрираното повишаване на заболяемостта от ентероколит и вирусен хепатит тип А в града.

В екипа са включени епидемиолог и инфекционист, които ще извършат епидемиологично проучване и ще препоръчат мерки за ограничаване на разпространението на тези инфекции.

От началото на август до момента в Ихтиман са заболели 14 души с диагноза вирусен хепатит тип А и 24 заболели с ентероколит. Регистрираните случаи на ентероколит са сред ромски деца на възраст от 3 месеца до 2 години. Заболелите от хепатит са настанени за лечение в Инфекциозна болница “Проф. Иван Киров” в София.

Експертите ще посетят ромския квартал на града, къде са регистрирани по-голяма част от случаите, ще се срещнат с общопрактикуващите лекари, обслужващи населението и с общинските власти. Екипът ще анализира обстановката и ще препоръча най-подходящите противоепидемични мерки.

Още при възникването на първите случаи специалистите от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, София-област, са извършили проверка и са разпоредили незабавни мерки за ограничаване на инфекциите. Сред тях са извършване на крайни дезинфекции в огнищата, издирване и профилактиране на контактните, даване на указания на населението. Въведен е и учестен контрол върху водоизточниците и заведенията за обществено хранене. Епидемиологичното проучване на случаите показва, че основният механизъм на предаване на инфекциите е контактно-битов, поради неспазване на правилата за лична и обществена хигиена.

Водещи новини

Времето