На 21 Април От 18.30 Часа В Музикален Център „Борис Христов” В София По Случай Международния Ден На Земята Зам.-Министърът На Културата Надежда Захариева Ще Открие Изложбата „Човек И Природа” На Инж. Полковник От Резерва Васил Ташев

На 21 Април От 18.30 Часа В Музикален Център „Борис Христов” В София По Случай Международния Ден На Земята Зам.-Министърът На Културата Надежда Захариева Ще Открие Изложбата „Човек И Природа” На Инж. Полковник От Резерва Васил Ташев


     На 21 април /вторник/ в 18.30 часа в Музикален център „Борис Христов” /София, ул. „Цар Самуил” № 43/ в София по случай Международния ден на Земята зам.-министърът на културата Надежда Захариева ще открие изложбата „Човек и природа” на инж. полковник от резерва Васил Ташев. Ретроспективната изложба с природна пластика е организирана от Министерство на културата и Музикален център „Борис Христов” по инициатива на кмета на Община Смолян Дора Янкова.
     „Израствайки в китната Родопа планина, бях запленен от нейните величествени гори, омайните килими от цветя и приказните зимни пейзажи. В самото начало ме заинтригуваха причудливите форми на корените на дърветата и сухите коруби, от които се появяваха най-невероятни същества и фигури, сякаш от един приказен и нереален свят. Много заготовки за експонати съм намирал по време на походи и занятия през времето на офицерската ми служба в Българската армия.
     Важно е да се отбележи, че това изкуство е съавторство между твореца и природата, като стремежът е да се извади на показ скритата красота, заобикаляща ни отвсякъде. Несравнимо е задоволството, когато връщам към нов живот мъртвото дърво, превръщайки го в завършена творба”, споделя авторът за своето творчество.

 


     Васил Ташев е роден през 1931 г. в гр. Смолян. Живее и твори в гр. София. Офицер от запаса със звание инж. полковник. Повече от 30 години служи във Въоръжените сили на страната. Има висше инженерно образование. С природна пластика се занимава от 1961 г. Първото му участие в изложба е през 1975 г. От 1980 г. е член на националното ръководство на дружеството „Природа и творчество” към Общонационалния комитет за защита на природата. Бил е секретар на националното ръководство на дружеството, а след това и досега е секретар на столичното дружество „Природна пластика”. Има 6 самостоятелни изложби - 1979 г. - две, 1981, 2001, 2004 и 2006 г. Участва и в колективни изложби - 38, от които - 5 семейни и 17 участия в изложби, проведени в Националния музей „Земята и хората” в София. Гостувал е с изложби в гр. Смолян – 1982 и 2006 г. Излагал е творби и в столичната галерия „Витоша”. Награждаван е с медали, грамоти и предметни награди. Негови творби са притежание на колекционери от страната и чужбина.
    Изложбата „Човек и природа” на Васил Ташев ще продължи до 30 април 2009 г. в Музикален център „Борис Христов” в София на ул. „Цар Самуил” № 43.




Водещи новини

Времето