На 29 Април 2009 Г. 11.00 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъдат Открити Изложба Конкурсни Проекти За Многофункционален Комплекс – Вторичен Столичен Център И Изложба Архитектурни Конкурси – София

На 29 Април 2009 Г. 11.00 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство  Ще Бъдат Открити Изложба Конкурсни Проекти За Многофункционален Комплекс – Вторичен Столичен Център И Изложба Архитектурни Конкурси – София


На 29 април 2009 г. 11.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъдат открити:

Изложба

КОНКУРСНИ ПРОЕКТИ
ЗА МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС – ВТОРИЧЕН СТОЛИЧЕН ЦЕНТЪР

Конкурсът и Изложбата се организират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Р България.
Изложбата предлага на обществеността да се запознае с конкурсните проекти за обемно - пространствено решение за Многофункционален комплекс - вторичен столичен център, съдържащ авангардни, съвременни, функционални и устройствени решения за правителствен-обществен център, съобразен с изискванията за новата роля и място на България в Европейския съюз.
В конкурса участват 6 проекта, разработени от екипи, под ръководството на:
 Заха Хадид /Германия/,
 Обединение Г-3 под ръководството на арх. Георги Стоилов /България/
 Доменик Перо /Франция/,
 Фостър&Партнерс /Великобритания/,
 Максимилиано Фуксас /Италия/ /,
 Консорциум „АДАИС-ПРОЕКТ” /България/.
Конкурсните работи бяха оценени в НГЧИ на 25 и 26 април 2009 г. от международно жури в състав:
 Проф. арх. Хеле Жул /Дания/ - председател на журито
 Арх. Браян Спенсър /САЩ/
 Арх. Пол Андрьо /Франция/
 Арх. Кионоре Кикутаке /Япония/
 Арх. Петър Диков, главен архитект на София
 Арх. Любомир Пеловски, САБ
 Арх. Митьо Виделов, МРРБ
 Чл. кор. проф. арх. Атанас Ковачев, председател на техническата комисия

Решението на журито ще бъде обявено официално на откриването на Изложбата.


Изложба

АРХИТЕКТУРНИ КОНКУРСИ
СОФИЯ
/1900-1944/

Изложбата е изготвена на основата на архивни материали от периодичния професионален печат. Тя е дело на Центъра по архитектурознание към Българската академия на науките (д-р арх. Ирина Файтонджиева, арх. Лило Попов) със съдействието на Центъра по дигитализация към Института по математика и информатика - БАН (Калина Сотирова, Зафер Галибов), Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Проектът е спонсориран от Столичната община, програма „Култура”.
След обявяването на София за столица на младата българска държава преди 130 години, започва нейното бързо и мащабно архитектурно и градоустройствено преобразяване. В резултат на това София за кратко време се превръща в модерен европейски град.
Нуждата от много и значими обществени сгради, необходими за функционирането на столичния град, логично довежда до провеждането на редица архитектурни конкурси с участието на архитекти както от страната, така и от Европа. Тогава бащите на града са виждали в конкурса най-добрия начин за постигане на високо архитектурно качество. Резултатите са оформили в голяма степен облика на нашата столица – такава, каквато я виждаме днес. Измежду тях са сградите на Ректората, на Народната библиотека, на Художествената академия, на Вътрешното министерство, на Агрономическия факултет, на ИСУЛ и много други.

Изложбите ще бъдат открити за публиката в периода 29 април- 6 юни 2009 г.