Изложба На Уникални Български Икони Се Открива В Париж

Изложба На Уникални Български Икони Се Открива В Париж


        На 11 май 2009г., в Деня на църковния празник на Светите Братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, в църковния храм-музей „Ла Сент-Шапел” на замъка Венсен в Париж  ще се открие изложбата „Съкровища на българските икони”. В нея ще бъдат представени осемдесет шедьовъра на нашето иконографско изкуство, средновековни ръкописи и църковна утвар. Делегация на Министерството на културата, водена от заместник-министъра на културата Иван Токаджиев, заминава за Париж за откриването на експозицията.
        Изложбата е организирана от Министерството на културата на Република България със съдействието на Националната художествена галерия /НХГ/, Културната служба на българското посолство в Париж и Светия синод на Българската православна църква. Организатори на изложбата от френска страна са Министерството на културата и на комуникацията, Центърът за национални паметници, със съдействието на Френския институт в София.
        Изложбата е посветена на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Франция и бе договорена през месец септември 2008г. между проф. Стефан Данаилов, министър на културата на Р България, и г-жа Кристин Албанел, министър на културата и на комуникацията на Френската република.
        Проявата е под патронажа на президентите на двете страни Георги Първанов и Никола Саркози.
        Главен комисар на експозицията е доц. Борис Данаилов, директор на НХГ. Сценографи на изложбата са известният френски архитект Жерар Грибе и режисьорът Стефан Верите. Автори на каталога на изложбата са проф. Аксиния Джурова, Георги Геров, главен уредник в НХГ, и доц. Борис Данаилов.
        Изложбата, която продължава до 30 август 2009г., е широко рекламирана в Париж . Рекламни пана с размери 3 на 6 м са поставени в големите станции на парижкото метро. Постери на автобусния транспорт представят експозицията с уникалните български икони.
 
 
 
        Архитектурата на църковния храм–музей „Ла Сент-Шапел” на парижкия замък Венсен се определя от специалистите като пламенна готика. След двегодишна реставрация той ще бъде открит за посетители с представителната уникална изложба „Съкровища на българските икони”. „Ла Сент-Шапел” е една от десетте църкви, създадени от династиите на Валоа и на Бурбоните до средата на ХVІ в. Днес съществуват само седем от тези паметници, сред които е и Ла Сент Шапел дьо Венсен.
        Годишно замъкът Венсен се посещава средно от 120 000 посетители.