Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Получи Голямата Годишна Награда На Съюза На Народните Читалища На Името На Проф. Иван Шишманов

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Получи Голямата Годишна Награда На Съюза На Народните Читалища На Името На Проф. Иван Шишманов


     Министърът на културата проф. Стефан Данаилов получи днес на официална церемония пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” Голямата годишна награда на Съюза на народните читалища на името на проф. Иван Шишманов. Голямата награда „Проф. Иван Шишманов” - статуетка и грамота, е присъдена на министър Стефан Данаилов за изключителните му заслуги за развитието на читалищното дело в България. Отличието му бе връчено от председателя на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев.
     „Четири години работихме много добре, наистина се почувства някакво раздвижване. Бяха възстановени над 350 читалища, увеличиха се значително субсидиите. Читалищата могат да кандидатстват за средства с проекти - за събори, чествания и т.н.,” каза министър Данаилов при връчването на наградата и обеща, че ще продължава да помага на читалищата не само като министър, но и като гражданин.
     „Читалищата не са отживелица. Работят много активно и най-много награди за тях съм подписал”, каза още проф. Стефан Данаилов и изрази надежда, че до края на мандата на правителството ще се осъществи финалният етап на Националния преглед на художествената самодейност в Смолян, за който са заявили участие над 7500 певци и танцьори от цялата страна.
     Наградата „Проф. Иван Шишманов” се връчва за четвърти път. Предишните й носители са президентът Желю Желев, омбудсманът Гиньо Ганев и екс премиерът Димитър Попов.
Генералният директор на НДК Христо Друмев беше обявен за почетен член на Съюза на народните читалища и получи почетния знак на организацията. Той каза, че приема наградата от името на „най-голямото читалище” - НДК, и се надява то още дълго да служи на българската просвета и култура.
                                                                                                  

                    



     Същия ден в 10.30 часа в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София министърът на културата проф. Стефан Данаилов официално откри първия етап – създаване и оборудване на учебен и сървърен център на Проекта „Виртуална библиотека – България“. Изграждане на Единна национална библиотечно-информационна система”.
    „Щастлив съм точно днес да обявя откриването на първия етап на един проект с голямо национално значение. Сигурен съм, че това е пътят за интегриране на нашите библиотеки с европейските и регионални библиотеки и структури. Така ние показваме ясно, че образованието на нацията, както и проучването на богатото национално книжовно културно наследство и предоставянето му на широката българска и европейска общественост, са сред приоритетите на Министерството на културата и на българското правителство”, каза проф. Стефан Данаилов при откриването.
    11 май е патронният празник на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и професионален празник на библиотечните и информационните работници.
    Проектът е с огромно национално значение и е съвместна инициатива на България и Словения. Той стартира в Националната библиотека на България през 2007 г. и в пилотната си фаза включва още няколко библиотеки от страната – Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив; Регионална библиотека „Дора Габе“ – гр. Добрич; Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – гр. Разград; Регионална библиотека „П. Павлович“ – гр. Силистра; Регионална библиотека – Благоевград; както и Библиотеката на Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ). Основната цел е изграждане на Единна национална библиотечно-информационна система за библиотеките в страната на основата на словенския програмен продукт COВISS, вместо единични автоматизирани системи само на отделните библиотеки. Стратегически проектът е насочен към интеграцията на нашите библиотеки с европейските и регионални библиотеки и структури. Участието в мрежата COBISS.Net осигурява най-бърз достъп до информацията за фондовете на библиотеките и позволява усъвършенстването на човешкия потенциал и съжителство в многоезична и мултикултурна среда.
    От българска страна Проектът се финансира с изключителната подкрепа на Министерството на културата и с личното съдействие на проф. Стефан Данаилов. Бяха целево насочени средства и в момента продължава работата по подмяна на локалната мрежа за структурите, които са включени в първия етап на въвеждането на COBISS; изграждане на сървърно помещение; изграждане на обучителен център, закупуване на нова техника (компютри и принтери) за основните работни места в мрежата, изплащане на таксите за софтуера и др.



Водещи новини

Времето