На 19 Май 2009 Г. В 18.30 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъде Открита Изложбата Международни Номинации На Млади Архитекти - Премия „Яков Чернихов” За 2006 И 2008 Г.

На 19 Май 2009 Г. В 18.30 Ч. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство Ще Бъде Открита Изложбата Международни Номинации На Млади Архитекти - Премия „Яков Чернихов” За 2006 И 2008 Г.


     На 19 май 2009 г. в 18.30 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложбата МЕЖДУНАРОДНИ НОМИНАЦИИ НА МЛАДИ АРХИТЕКТИ - ПРЕМИЯ „ЯКОВ ЧЕРНИХОВ” ЗА 2006 и 2008 Г.
     Изложбата е организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата на Р България, Международната фондация „Яков Чернихов” и е под егидата на Международната академия на архитектурата.
      Експозицията се състои от 130 табла и множество видеоинсталации на млади архитекти от цял свят, номинирани от международни експерти за премията „Яков Чернихов” през 2006 и 2008 година. Материалите на изложбата представят селекция от архитектурни концепции и визии на новото поколение архитекти, чието творчество ще определя архитектурния облик на 21 век.

     Международната архитектурна награда, носеща името на видния съветски архитект, график и педагог Яков Чернихов, е основана от Международната фондация „Яков Чернихов” (МФЯЧ). Тя се дава на млади архитекти (архитектурни групи) един път на две години за най-добро архитектурно решение, съчетаващо новаторско посрещане на изискванията на съвременността и едновременно с това - професионално предизвикателство към бъдещето.
      Изборът за Премията „Яков Чернихов” се извършва на два етапа, чрез сложна и демократична система и селекции. Възрастовата граница е 44 години. Международно жури избира победителя между от международен експертен комитет:
1. МФЯЧ избира куратори, които изготвят манифест на предстоящата изложба и определят насочеността на предстоящата селекция и изложба (Zaha Hadid, Patrik Schumacher (Англия) - 2006, Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio (САЩ), 2008).
МФЯЧ избира 10 до 20 независими експерти от различни страни, известни критици, теоретици и публицисти от областта на архитектурата, чиито сфери на внимание покриват различни региони на света, които номинират до 10 млади архитекти (архитектурни групи) за Премията «Чернихов».
2. МФЯЧ кани номинираните да представят архитектурните си във вид табло с формат А0, придружено от видеоинсталация. Таблата и инсталациите следва да отговарят на манифеста на кураторите на изложбата и да отразяват професионалния свят на младите архитекти.
Изпратените материали формират изложба - номинации за Премията «Яков Чернихов», която се журира от специално поканено от МФЯЧ международно жури (Elia Zenghelis, Deyan Sudjic, Андрей Чернихов, Георги Станишев – 2006, и Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio, Benedetta Tagliabue, Totan Kuzembaev, Андрей Чернихов, Георги Станишев - 2008).

Цели на Премия «Яков Чернихов»

Премията «Яков Чернихов» е стимул за селекция и начин за създаването на изложба от манифести и творчески стратегии на млади архитекти на всеки две години. Тя стимулира развитието на концептуалната визионерна култура в архитектурата и се явява инструмент за изследване перспективите на архитектурата и обществото, своеобразен футуроскоп, фокусиран върху бъдещето на архитектурното пространство.
Конкретните задачи на премията са насочени към формиране състезание не между отделни проекти на младите архитекти, а между творчески стратегии за правене на архитектура; стимулиране на развитието на новаторски визионерни концепции за архитектурата на настоящето и бъдещето; подпомогане в един ранен стадий на творческия път на млади таланливи архитекти от цял свят.
Премията «Яков Чернихов» се състои от почетен диплом, издаден от МФЯЧ, Сребърен медал, сума от ЕВР 50 000.

Лауреати на Премията «Яков Чернихов»
2006 :
Pier-Vittorio Aurelli, Massimo Tattari, (Пиер-Виторио Аурели и Массимо Таттари), Италия, от архитектурната група ДОГМА, лауреати на Премията «Яков Чернихов» за 2006 г., са едни от предвестниците на периода на новия цикъл на възраждане на визионерната архитектура. В своите работи той поставя проблема за необходимостта от преразглеждане на основополагащите принципи на творчеството – смяна на комерческата основа на архитектурата с призива да се започне от нулата. Аурели и Татари отново развиват концептуалната традиция на авангарда от 60-те години, групите Суперстудио, групите Архиграм, Международните ситуационисти. Техният проектен манифест поставя моралната дилема за противопоставянето между колективното и егоцентристкото, естественото и изкуственото, общото и частното.

2008:
Junya Ishigami (Юня Ишигами), Япония– лауреат на Премията «Яков Чернихов» през 2008 г., развива в творчеството си основополагащите принципи на мини-макса, пренася в творбите си почти абсурдната рационалност на природата и с това сближава света на изкуството със света на естествената история. В неговите работи архитектурното пространство е поле от приложени векторни сили, отразяващи както конструктивните товари, така и социалните интенции и избори. Едно поле от възможности. Чрез това Ишигами създава може би първата фундаментална обосновка на естетиката и практиката на минимализма в архитектурата.

Яков Чернихов и Международна Фондация «Яков Чернихов»

Руският архитект Яков Чернихов (1889-1951), пионер на руския авангард от 20-те години на миналия век, влиза в историята на световното изкуство с изумително нарисуваните си фантазии на тема градовете на бъдещето. Чрез картините и графиките си той очертава най-утопичните социални идеи от първите две десетилетия на 20. век, и затова те са съхранени във времето и високо ценени на международния художествен пазар. Макар лично да е ръководил строителството на близо 30 сгради - новаторските му идеи останали нереализирани. Този руски гений, който не е построил почти нищо, е предначертал във фантазиите си целия път на развитие на архитектурата на 20. век. Именно неговото наследство съставя авторитета на Международната фондация «Яков Чернихов» (МФЯЧ), основана през 1988 година по инициатива на Андрей Чернихов (внук на архитекта и водещ московски архитект) и на Георги Станишев (архитект и архитектурен теоретик и критик с международна известност) с учредители Международната академия на архитектурата и Международен форум на младите архитекти.

Андрей Чернихов, Президент на МФЯЧ:

...Днес няма почти нищо, което да не може да се построи, защото технологиите са такива, че в 21. век дори кулата на Татлин може да бъде издигната – решението се взема само на ниво финансиране. Тогава идва въпросът: а в какъв свят живеем? И този свят се оказва далеч не толкова благополучен. Остроумно казано, в отсъствието на поръчки Фондът „Яков Чернихов” се явява поръчител на утопия, но може би някой трябва да направи това? Защото ако от II курс, а понякога и от I, се правят проекти за богаташки къщи и интериори за всеки вкус – това не способства да се възпитава истинският вкус към „чистите идеи”. Този конкурс е призван да определи посоката на мислене в архитектурната професия, станала днес в епохата на строителния бум все по-конюнктурна и тясно прагматична.

Георги Станишев, Вице-президент на МФЯЧ:
... Повечето архитектурни награди са насочени към отдаване на почит към вече известни, представили себе си архитекти. Такива са наградите Pritzker, премията на RIBA, на AIA. Премията «Яков Чернихов» може би единствена в света се дава в известен смисъл авансово, на млади архитекти и то в начален момент на кариерата когато, творческият потенциал има най-много нужда от поощрение.
..... Като създатели на МФЯЧ и основатели на премията Яков Чернихов, ние бяхме движени от любопитство по отношение на бъдещето и от едно общо желание да катализираме процеса на настъпването му... с една дума от желанието да сгъстим времето, да ускорим историята.

В Националната галерия за чуждестранно изкуство посетителите ще могат да се запознаят и с гостуващите изложби:

• „КОНКУРС ЗА МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС – ВТОРИЧЕН СТОЛИЧЕН ЦЕНТЪР В СОФИЯ”, организирана от МРРБ
• Ретроспективна изложба „АРХИТЕКТУРНИТЕ КОНКУРСИ ЗА СОФИЯ 1900-1944”, организирана от МРРБ, Център за архитектурознание при БАН и Столична община


Изложбите ще бъдат отворени за публиката до 6 юни 2009 г.






Времето