Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Председателят На Народното Събрание Георги Пирински Откриха Новото Фондохранилище На Националната Художествена Галерия

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Председателят На Народното Събрание Георги Пирински Откриха Новото Фондохранилище На Националната Художествена Галерия


     Днес, 19 май 2009 г., министърът на културата проф. Стефан Данаилов и председателят на Народното събрание Георги Пирински откриха новото фондохранилище на Националната художествена галерия, което е изградено в сутерена и партера на сградата на бул. „В. Левски” № 95 /бивш Технически университет/ в София.
     В словото си при откриването министър Данаилов съобщи, че до две години в сградата на булевард „Васил Левски” № 95 ще бъдат открити три нови галерии. „За тях са осигурени 4 милиона лева по еврофондове”, каза проф. Стефан Данаилов. Над 20 000 произведения - живопис, графика и скулптура, ще бъдат преместени в хранилището от помещенията на Националната художествена галерия в сградата на парламента /в бившия Партиен дом/.
    Председателят на парламента Георги Пирински определи придобивката като съкровищница за българското изкуство и предложи освободените пространства в сградата на парламента да се използват като изложбени зали. „Преместването на произведенията не бива да означава излизане на изкуството от парламента. Знаете, че в последните години в Народното събрание все по-често гостуват съвременни български автори. Надявам се и изложбите в бъдещите галерии да продължат необходимата духовна връзка между Народното събрание и българските творци”, каза Георги Пирински.
Проф. Стефан Данаилов благодари на парламента и лично на Георги Пирински за съдействието при изграждането на новото фондохранилище на НХГ, както и на изпълнителите на проекта от „Реставрация” ЕАД.
Министър Данаилов припомни, че по проекта за реконструкция на сградата се работи от четири години. „На различните етапи бяха изградени помещенията за ансамбъл „Филип Кутев”, за Алианса и за залата за временни експозиции на Националната галерия за чуждестранно изкуство”, съобщи той.
Общата площ на помещенията е 1076 кв. метра. В партерния етаж са изградени специализирани реставраторски ателиета – за реставрация на картини, икони и хартия, които са оборудвани с удобни вани за реставраторските процеси и изградена аспирация за отвеждане на вредните емисии. В останалата част от помещенията на партера и сутерена са изградени специализирани депа за картини, депо за графика и депо за скулптура. Депата за картини са оборудвани със съвременни стелажи, които са с полезна площ за съхранение на 2600 кв. метра картини. За съхранението на графиката помещението е оборудвано с метални шкафове.
    За сигурността на фондовете на Националната художествена галерия са изградени системи за пожароизвестяване и газова пожарогасителна система, която е безвредна за хората, материалните ценности и околната среда и се извършва с пожарогасителен агент - смес от инертни газове. Тази система за газогасене предоставя оптимално решение за пожарна защита и е особено подходяща за помещенията, в които се съхраняват художествени ценности и има персонал.
    Изградени са и модерни климатични системи, осигуряващи необходимите показатели за оптималното съхранение на фондовете. Монтирани са и прецизни климатици, които поддържат необходимата влажност и температура на работната среда. За сигурността на фондохранилището са изградени и сигнално-охранителна, и видеонаблюдателна система.
   За ремонта на помещенията и преустройството им в специализирано Фондохранилище са осигурени 1 873 000 лева. В това фондохранилище ще се съхраняват занапред фондовете на Националната художествена галерия, които в момента се намират в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І” № 1. Оттам ще бъдат пренесени за съхранение 17 000 графики, 3020 скулптури и 2500 платна живопис.

 

 
 
                     



Времето