Министерството На Културата Ще Получи 50 Млн. Лв. От Оперативна Програма “Регионално Развитие”

Министерството На Културата Ще Получи 50 Млн. Лв. От   Оперативна Програма “Регионално Развитие”


      Днес, 20 май 2009 г., министърът на културата Стефан Данаилов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов подписаха средносрочни рамкови споразумения по схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на културата на обща стойност 50 млн. лв. от Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г. (ОПРР).
      Министерството на културата ще получи 28 млн. лв. за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали. Ще се финансират дейности за подобряване на инфраструктурата на сгради на културни институции държавна собственост управлявани от Министерството на културата - културни центрове, театри, опери, читалища, библиотеки, концертни зали и други обекти, свързани с културния живот на територията на 86 – те градски ареали.
     Допълнителни 22 млн. лв. ще бъдат предоставени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подобряване на паметници на културата с национално и световно значение - възстановяване, консервация, опазване, реставрация, експониране, оборудване, въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация и др.
     Схемите за безвъзмездна финансова помощ се реализират с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
    Подписването на рамковите споразумения се състоя в зала “Пресцентър” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.