Зам.-Министър Иван Токаджиев Поднесе Венец Пред Новооткрития Паметник На Св. Св. Кирил И Методий В Микулчице

Зам.-Министър Иван Токаджиев Поднесе Венец Пред Новооткрития Паметник На Св. Св. Кирил И Методий В Микулчице


     Голямо тържество на българската общност в Чехия и съседните държави се състоя в навечерието на празника на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май. По време на Третия събор на българите от Средна Европа, който се провежда около археологическите разкопки на старославянското селище Микулчице в Южна Моравия – предполагаемото място, където е бил погребан свети Методий, бе открит внушителен 4-метров бронзов паметник на създателите на славянската писменост светите братя Кирил и Методий. Така бе изпълнена една дългогодишна мечта на нашите сънародници от този край на света. В набирането на средства за построяването на паметника се включиха редица сдружения на българи в чужбина и частни дарители, но основният дял в осъществяване на родолюбивия проект се пада на българската държава. Паметникът е дело на живеещия дълги години в Словакия наш скулптор Емил Венков.
За тържествата и откриването на паметника бе дошла правителствена делегация начело с председателя на Народното събрание на Република България Георги Пирински. В нея участваше и зам-министърът на културата Иван Токаджиев. Пред паметника бе отслужен възпоменателен молебен, воден от православния архиепископ на Прага и митрополит на чешките земи и Словакия Кржищоф, висши духовници от българската и руската православни черкви. Присъстваха десетки българи от диаспората ни в Чехия, а така също и българи от Словакия, Унгария, Полша, Австрия, Украйна, представители на местната власт. Бяха поднесени венци от името на Народното събрание на Република България - от председателя му, господин Георги Пирински, от името на Министерството на културата на България и на БКИ в Прага - от зам.-минисър Иван Токаджиев, от нашето посолство в Чешката република от посланик Здравко Попов, от много организации на българите, от хетмана (областния управител) на този край (област), от кмета на Микулчице и много граждани.
     След тържественото откриване имаше културна програма с участието на танцов състав „Гергьовден” от град Раднево, фолклорна група „Китка” от град Бърно, вокална група „Лира” от българското училище „Д-р Петър Берон” в Прага и танцови чешки състави.





Времето