В Алеята На Вековете В Дки Кц „Двореца” - Балчик Беше Положен Двайсетият Воденичен Камък

В Алеята На Вековете В Дки Кц „Двореца” - Балчик Беше Положен Двайсетият Воденичен Камък


      Двайсетият воденичен камък беше положен в прочутата Алея на вековете в ДКИ „Двореца” - Балчик. Това стана в присъствието на министъра на правосъдието Миглена Тачева, принцеса Маргарита Румънска – правнучка на румънската кралица Мария, Симеон Сакскобургготски, който е и родственик на принцесата, кмета на Балчик Николай Ангелов. Сред гостите беше и Росица Златкова, автор на книгата „…Балчик” – най-пълното изследване на живота на румънската кралица Мария.
      С поставянето на воденичния камък беше изпълнено отправеното през 1934г. послание на румънската кралица, описано в книгата: „Стълби слизат в градина с белокаменни колони, подарени на Мария от зет й, сръбския крал Александър. Затова градината носи неговото име. През нея преминава алея, застлана с воденични камъни. Всеки е символ на отминал век човешка история. Кралицата оставя завет: за всяко превалило столетие да се прекатурва нов воденичен камък. Нарича я „Алея на вековете”. В края й, върху постамент, един камък – ням свидетел на нашето съвремие, чака
своето столетие да изтече.”
      Двайсетият воденичен камък – символ на отминалия век, беше зазидан в Алеята на вековете от Маргарита Румънска и Симеон Сакскобургготски. Посланието е новият воденичен камък (символ на 21 век) един ден да дочака в мир и доброта мястото си в Алеята на вековете.

 
 


 


Архивни кадри от книгата

"...Балчик"

 


Времето