Заместник-Министър Иван Токаджиев Заминава За Ереван За Откриването На Годината На Българската Култура В Република Армения

Заместник-Министър Иван Токаджиев  Заминава За Ереван За Откриването На Годината На Българската Култура В Република Армения


     От 29 май до 4 юни 2009 г. заместник-министърът на културата Иван Токаджиев и водена от него делегация ще посетят Република Армения за официалното откриване на Годината на българската култура в Република Армения.
      Проявата се организира в изпълнение на Протокола за намерения между Министерство на културата на Р България и Министерство на културата на Р Армения за организирането и провеждането през 2009 г. на Година на българската култура в Република Армения и Година на арменската култура в Република България през 2010 г., подписан на 10 декември 2008 г. от проф. Стефан Данаилов и г-жа Асмик Погосян – министър на културата на Република Армения.
     В състава на делегацията, водена от зам.-министър Токаджиев, е и депутатът д-р Рупен Крикорян – председател на Епархийския съвет на Арменската Апостолическа църква в България.
Годината на България в Армения ще се открие с Фестивал на българската култура. В българските прояви в Армения ще участват Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров, солистка Лиа Петрова, балет „Арабеск”, Фолклорен танцов театър „Найден Киров” от гр. Русе, както и ансамбъл „Бистришки баби и техните внучки”.
      По време на Фестивала на българската култура, в Дома на архитекта в гр. Ереван ще бъде представена и изложбата „Българските манастири и свети места” на художника-фотограф Тошо Пейков.
      На 30 май 2009 г. в Националния академичен театър за опера и балет „Ал. Спендиарян” в Ереван ще се състои гала-концерт на българските артисти по повод официалното откриване на Годината на България в Армения. Предвиждат се и концерти в градовете Дилижан, Гюмри, Армавир.
      Зам.-министър Иван Токаджиев ще се срещне с г-жа Асмик Погосян – министър на културата на Република Армения и с г-н Тигран Саркисян – министър-председател на Република Армения. Зам.-министър Токаджиев ще се срещне и с Комисията за култура, младеж и спорт на Националното събрание на Армения, ще присъства на презентацията на книгата на преводачката Маргарит Терзиян „Стихотворения в полите на Витоша. Възпоменания за Яворов” в Дружеството за приятелство „Армения-България”. Зам.-министър Токаджиев ще посети и Св. Ечмиадзин – резиденцията на арменските патриарси /католикоси/, където ще се срещне с Гарегин ІІ - Патриарх на Армения. По време на визитата си в Армения Иван Токаджиев ще посети Института за древни ръкописи „Матенадаран” и културно-историческите паметници Гарни и Гехард, ще се срещне и с ученици от училището „П. К. Яворов”.


Времето