Изложбата На 12-Те Училища По Изкуствата Към Министерството На Културата „Хубава Си, Татковино” Ще Гостува От 2 До 24 Юни В Братислава

Изложбата На 12-Те Училища По Изкуствата Към Министерството На Културата „Хубава Си, Татковино” Ще Гостува От 2 До 24 Юни В Братислава


    Изложбата на училищата по изкуствата „Хубава си, татковино”, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, ще гостува от 2 до 24 юни т. г. в Българския културен институт в Братислава. Тя се организира със съдействието на Министерството на културата на Република България.
      Експозицията продължава в Братислава след успеха си в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена и в Българския културен институт в Будапеща. Изложбата представя повече от 100 пейзажа – живопис, графика и фотография. В тях оживяват старинни български градове и села и образът на красивата българска природа.
      В експозицията участват със свои произведения ученици на възраст от 14 до 19 години от 12 училища по изкуствата от цялата страна – Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Средно художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука” – София, Средно художествено училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов” в Пловдив, Национална гимназия за екранни и сценични изкуства – Пловдив, Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов” – Русе, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография – София, Средно художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян и Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино.
     Много от учениците, участници в изложбата, са стипендианти на Министерството на културата и на Национален фонд „Култура”, като оценка за творческите им постижения и в качеството им на лауреати на национални и международни конкурси.
      След Братислава изложбата ще продължи в Будапеща, Варшава, Берлин и Париж.


Времето