Фолклорен Танцов Театър „Найден Киров” И Групата За Автентичен Фолклор „Бистришките Баби И Техните Внучки” Се Представиха Изключително Успешно В Република Армения

Фолклорен Танцов Театър „Найден Киров” И  Групата За Автентичен Фолклор „Бистришките Баби И Техните Внучки”  Се Представиха Изключително Успешно В  Република Армения


   На 3 юни 2009 г. с концерт в гр. Ереван на Фолклорен танцов театър „Найден Киров” - гр. Русе и на Групата за автентичен фолклор „Бистришките баби и техните внучки” при изключително голям интерес завършиха Дните на българската култура в Република Армения.
    От 29 май до 4 юни 2009 г. заместник-министърът на културата Иван Токаджиев и водена от него делегация бяха на посещение в Република Армения за официалното откриване на Годината на българската култура в Република Армения. Проявата се организира в изпълнение на Протокола за намерения между Министерство на културата на Р България и Министерство на културата на Р Армения за организирането и провеждането през 2009 г. на Година на българската култура в Република Армения и Година на арменската култура в Република България през 2010 г., подписан на 10 декември 2008 г. от проф. Стефан Данаилов и г-жа Асмик Погосян – министър на културата на Република Армения.
    Годината на България в Армения се откри с Фестивал на българската култура. В българските прояви в Армения участваха Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров, солистка Лиа Петрова, балет „Арабеск”, Фолклорен танцов театър „Найден Киров” от гр. Русе, както и Групата за автентичен фолклор „Бистришки баби и техните внучки”. Изнесените от тях концерти в столицата Ереван и градовете Гюмри, Ванадзор, Армовир и Дилижан преминаха при много голям успех.
   По време на Фестивала на българската култура в гр. Ереван бе представена и изложбата „Българските манастири и свети места” на художника-фотограф Тошо Пейков.
   Зам.- министърът на културата Иван Токаджиев се срещна в Ереван с министъра на културата на Армения г-жа Асмик Погосян, за да обсъдят програмата на предстоящата Година на културата на Армения в България и хода на подготовката й.