Пресконференция, Посветена На Националните Фолклорни Празници Смолян – 2009, Ще Се Състои На 9 Юни Т.Г. От 12.00 Часа На Сцена „17” В Министерството На Културата

Пресконференция, Посветена На Националните Фолклорни Празници Смолян – 2009, Ще Се Състои На 9 Юни Т.Г. От 12.00 Часа На Сцена „17” В Министерството  На Културата


     Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и кметът на община Смолян Дора Янкова ще дадат пресконференция, посветена на Националните фолклорни празници Смолян – 2009. Пресконференцията ще се проведе на 9 юни т.г. /вторник/ от 12.00 часа на Сцена „17” в Министерството на културата.


     На 11, 12 и 13 юни 2009 г. в Смолян ще се проведат Националните фолклорни празници Смолян – 2009. Празниците са под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Организатори на събитието са Министерство на културата, Община Смолян и Съюзът на народните читалища.
     Участие в проявата са заявили близо 4 500 изпълнители от 118 общини в България. На сцените ще видим 320 фолклорни ансамбли, танцови състави, певчески групи, групи за народни обичаи оркестри и над 100 индивидуални изпълнители. Всички участници ще получат грамота за участие, както и грамоти от Съюза на народните читалища.
     Националните фолклорни празници Смолян - 2009 нямат конкурсен характер. В тях могат да се изявят индивидуални изпълнители и певчески, танцови, инструментални групи и групи за народни обичаи от всички фолклорни области на България. Компетентно жури ще определи най-добре представилите се участници, които ще бъдат удостоени с почетното отличие „Златен плакет”.
     На 11 юни ще се състои концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Ф. Кутев”, а на 12 юни - концерт-спектакъл “Живата съкровищница” с участието на Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” – гр. Смолян, Националното училище за фолклорни изкуства – с. Широка лъка, Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей” - Смолян, гайдари от оркестрите „100 каба гайди” и „101 гайди”, изпълнителите на родопски песни Христина Лютова, Златина Узунова, Младен Койнаров, Румен Родопски, както и солистите на Мистерията на българските гласове Даниел Спасов, Олга Борисова, Милен Иванов, Елена Божкова, Виолета Маринова, Йорданка Гиздова.

      снимка: Петър Брънеков




Времето