На 11, 12 И 13 Юни 2009 Г. В Смолян Ще Се Проведат Националните Фолклорни Празници Смолян – 2009

На 11, 12 И 13 Юни 2009 Г. В Смолян Ще Се Проведат Националните Фолклорни Празници Смолян – 2009


     На 11, 12 и 13 юни 2009 г. в Смолян ще се проведат Националните фолклорни празници Смолян – 2009. За пълната програма на тържествата разказаха на пресконференция днес в Министерството на културата министърът на културата проф. Стефан Данаилов и кметът на Община Смолян Дора Янкова. В пресконференцията взе участие и председателят на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев.
      „Националните фолклорни празници Смолян-2009, които ще се състоят от 11 до 13 юни, всъщност са заключителен етап на една инициатива на Министерството на културата - Националния преглед на любителските фолклорни състави към читалищата”, отбеляза министърът на културата проф. Стефан Данаилов, който е и патрон на празника.
      Министър Данаилов припомни, че подготовката е започнала миналата година. През есента са били прегледите по общини, на които са определени участниците в националната среща. Министерството на културата осигури 300 000 лева за форума. Съорганизатори са община Смолян и Съюзът на народните читалища.

 



    „Вече са осигурени 3 млн. лв. - първият транш от субсидията за проекти на читалищата - за ремонти, техника и дейност, а през есента ще бъдат разпределени другите 3 млн. лв.”, отбеляза министър Данаилов. Той припомни, че за тази година общата сума за читалищата е 48 млн. лв. - двойно повече, отколкото е била през 2005 г.
    Близо 4500 изпълнители от 118 общини в цялата страна са заявили участие в националните фолклорни празници Смолян ‘2009, съобщи кметът на Смолян Дора Янкова. Ще се представят 320 фолклорни ансамбли, танцови състави, певчески групи, групи за народни обичаи, оркестри и над 100 индивидуални изпълнители. Всички участници ще получат грамоти, а най-добре представилите се – „Златен плакет”.

 
 

 

    На 11 юни е концертът на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, а на 12 юни - спектакълът „Живата съкровищница” с участието на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” - Смолян, Националното училище за фолклорни изкуства - Широка лъка, Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей” - Смолян, гайдари от оркестрите „100 каба гайди” и „101 гайди”, изпълнителите на родопски песни Христина Лютова, Златина Узунова, Младен Койнаров, Румен Родопски, Даниел Спасов, Милен Иванов, солистките на „Мистерията на българските гласове” Олга Борисова, Елена Божкова, Виолета Маринова, Йорданка Гиздова.
    На читалищата е посветена дискусията в рамките на съпътстващата програма на празниците, която включва запознаване с културни и природни забележителности на Смолян и околностите - посещения на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”, Художествената галерия, Планетариума, храма „Св. Висарион Смоленски”, Каньона на водопадите, Момчилова крепост, пещерите.

   ПРОГРАМА

   За актуалната пълна програма на тържествата можете да следите сайта на Община Смолян.
 
  


Водещи новини

Времето