По Покана На Министъра На Културата Проф. Стефан Данаилов На Тридневно Посещение У Нас Пристига Австрийският Министър На Образованието, Изкуствата И Културата Д-Р Клаудия Шмид

По Покана На Министъра На Културата Проф. Стефан Данаилов На Тридневно Посещение У Нас Пристига Австрийският Министър На Образованието, Изкуствата И Културата Д-Р Клаудия Шмид


   По покана на министъра на културата проф. Стефан Данаилов от 11 до 13 юни 2009 г. на посещение в България ще бъде д-р Клаудия Шмид, федерален министър на образованието, изкуствата и културата на Република Австрия.
   В 12.00 часа на 11 юни (четвъртък) в Министерството на културата започва работната среща на двамата министри. По време на разговора ще бъде обсъдено развитието на отношенията между двете страни в областта на културата. Ще бъдат разгледани възможностите за осъществяване на нови съвместни проекти между България и Австрия. В 12.45 часа същия ден в зала Колегиум на Министерството на културата двамата министри ще дадат пресконференция.
   В 18.30 часа в четвъртък проф. Стефан Данаилов и д-р Клаудия Шмид ще открият изложбата „Виенски акционизъм” в Софийската градска художествена галерия. В 20.00 часа същата вечер министър Клаудия Шмид ще даде благотворителна вечеря в хотел „Шератон”.
   На 12 юни (петък) д-р Клаудия Шмид ще посети Пловдив. Тя ще се запознае с богатото културно-историческо наследство на града и ще се срещне с кмета на Пловдив Славчо Атанасов. По-късно същия ден министър Шмид ще посети Бачковския манастир.
   На 13 юни (събота) австрийският министър на образованието, изкуствата и културата ще посети Боянската църква и Националния исторически музей в София.


   Изложбата „Виенски акционизъм”е част от съвместния проект на Музея за модерно изкуство - Фондация „Лудвиг”, Виена и Софийската градска художествена галерия. Проектът включва представяне на няколко големи изложби, които показват развитието на съвременното изкуство от 60-те години на 20-ти век до наши дни.
   Австрийското течение „Виенски акционизъм”, макар и просъществувало кратко (1960-1971), оказва огромно влияние върху международното развитие на авангарда и разширява границите на понятието. Изложбата в София ще продължи до 5 юли. Тя включва 61 произведения - фотографии, отпечатъци, филми, живопис. Придружена е от каталог на български и английски език.




Водещи новини

Времето