В Министерството На Културата Бе Представен Стратегически План За Развитието На Културния Туризъм В България

В Министерството На Културата Бе Представен Стратегически План За Развитието На Културния Туризъм В България


      В Министерството на културата днес бе представен Стратегически план за развитието на културния туризъм в България. Съгласно подписания през 2006 г. протокол за намерения между Министерството на културата на Република България и област Кампания – Италия, екип от италиански експерти на Регионалния клон в област Кампания на Националната Асоциация на строителите „АНЧЕ”, съвместно с Областната управа на област Кампания и с Археологическата дирекция на Помпей, разработи Пилотен проект за изготвяне на Стратегически план за развитие на културния туризъм в България. Италианската страна беше представена от г-н Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, г-жа Кундари, представител на Област Кампания, г-н Кораджо, Президент на АНЧЕ-Кампания, г-н Мадона, изпълнителен директор на АНЧЕ-Кампания, г-н Саммарко, представител на Генерална дирекция „Помпей”.
      На форума в министерството присъстваха представители на Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и горите, Държавната агенция по туризъм, на областните и общински администрации, на регионалните музеи, на неправителствени организации, както и представители на италианските партньори, работили по разработката на проекта.
      Министър Данаилов приветства участниците във форума. „Стратегическият план предлага обобщена визия за това как културният туризъм да се интегрира в цялостната икономическа система на страната. Този план ще ни помогне да реализираме инициативи в зони във вътрешността на страната, които не са традиционни туристически дестинации и където културното и природното наследство са основният и дори единствен ресурс, който да се използва за подобряване начина на живот на българските граждани. Планът ни води и към създаване на необходимите условия за осъществяване на по-широк достъп до наследството и на диалога с него, който ще гарантира обогатяването му с послания от днешния ден. Планът се превръща в един от първите документи у нас, които посочват важността и дават конкретно значение на необходимостта от прилагане на интегрирания подход в опазването на наследството. Последното е в основата както на съвременните концепции за неговото съхранение, така и за използването му като ресурс за устойчиво развитие”, отбеляза в словото си министърът. 
      Стратегическият план за развитието на културния туризъм в България предвижда разделянето на територията на страната на 13 области, наречени „Локуси”, които трябва да обогатят културния си облик, както и да развият потенциала си и в културния и в туристическия сектор. Тези 13 района са: Велика София, Долината на царете, Възрожденският град /Велико Търново/, По бреговете на Дунав, Каменно сърце /Сливен, Стара Загора/, Старите столици, По бреговете на Черно море, Странджа планина, Мечът и кръстът /Перперикон/, Пловдив и Римската империя, Портата на Родопите, Големите планини и Вкаменената гора.
      Италианският посланик у нас Стефано Бенацо отправи предложение за продължаване на съвместната работа между двете страни в областта на културата.



Водещи новини

Времето