Църквата „Свети Йоан Предтеча” В Кърджали Стана Действащ Храм

Църквата „Свети Йоан Предтеча” В Кърджали Стана Действащ Храм


    На Еньовден в църквата „Свети Йоан Предтеча" тържествена Света литургия отслужи Пловдивският митрополит Николай. В нея участва министърът на културата проф. Стефан Данаилов.
По предложение на министър Стефан Данаилов Министерският съвет взе решение за безвъзмездно предоставяне на собствеността на манастирския комплекс Св. Йоан Предтеча” на Българската православна църква.
    В края на днешната Света литургия митрополит Николай сърдечно благодари на министър Стефан Данаилов, благославяйки го за изпълненото обещание храмът да бъде даден на църквата за вечни времена.
  „Щастлив съм, че храмът „Св. Йоан Предтеча” вече е действаща църква, хората на Кърджали заслужават това.”, каза пред множеството проф. Стефан Данаилов. След края на службата той връчи на владиката договор, според който държавата безвъзмездно дарява на Българската православна църква за вечни времена храма и средновековния манастирски комплекс, който е разположен на площ 9 декара на десния бряг на река Арда.
   От свое име проф. Стефан Данаилов направи дарение от ценна църковна утвар.
   Митрополит Николай изрази благодарността си от решението на кабинета за предоставянето на манастирския комплекс на църквата, която от днес става постоянно действащ храм. Той назначи в нея да служи отец Ангел, подпомаган от отец Боян Саръев.
След службата проф. Стефан Данаилов каза, че такива жестове на държавата не се правят често, но е взето решение още няколко църкви, които юридически са нейна собственост, да бъдат безвъзмездно дарени на Българската православна църква. След ремонт БПЦ ще получи и храма „Св. Димитър” във Велико Търново. В Министерството на културата е готов списък за прехвърляне на собствеността на храмове от държавата на православната църква.



Времето