Министърът На Културата Вежди Рашидов Награди Актьора Захари Бахаров С Отличието „Златен Век” На Министерството На Културата

Министърът На Културата Вежди Рашидов Награди Актьора Захари Бахаров С Отличието „Златен Век” На Министерството На Културата


   Министърът на културата Вежди Рашидов награди актьора Захари Бахаров с отличието „Златен век” на Министерството на културата. Официалната церемония, на която присъстваха и зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев и един от продуцентите на филма „Дзифт” – Матей Константинов, се състоя днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата.
 
 

 

    Поводът Захари Бахаров да получи отличието на Министерството на културата бе спечелената награда за главна мъжка роля на провелия се наскоро в Сеул международен кинофестивал.
    „Не всички български творци получават такива високи награди на международни форуми. За една малка държава като нашата това е колосален успех”, каза министърът на културата Вежди Рашидов при връчването на наградата на министерството. „Искрено се надявам, че все повече наши творци ще получават такива престижни награди - те издигат самочувствието на твореца, а самочувствието е много важно за всеки човек на изкуството. Радвам се, че в твое лице вече имаме такъв голям, заслужил български актьор, който вече се е доказал. Още повече се радвам, че печелиш с филм, който е направен от млади хора. Успехите на всеки един българин в чужбина трябва да бъдат отбелязвани и от нас, в България”, каза още министър Рашидов, допълвайки, че отличието „Златен век”, което Захари Бахаров получи за приноса си към българското кино, е точно такъв подходящ начин да се отбележи този успех.

 
 


    Един от най-популярните наши актьори Захари Бахаров бе отличен в Сеул за участието си във филма „Дзифт” на Явор Гърдев. Това е поредното престижно отличие за филма на Гърдев и играта на Захари Бахаров. В края на юли т. г. той спечели наградата на Националния филмов център и Съюза на филмовите дейци за най-добър актьор на годината.
 


    Наградата „Златен век” на Министерството на културата се връчва за принос в културата и изкуството.


Времето