Изложба „България В Образите На Феликс Каниц /1829–1904/ - Акварели От Научния Архив На Бан” Се Открива На 8 Октомври 2009 Г. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство

Изложба „България В Образите На Феликс Каниц  /1829–1904/ -  Акварели От Научния Архив На Бан”  Се Открива На 8 Октомври 2009 Г. В Националната Галерия За Чуждестранно Изкуство


   На 8 октомври 2009 г. в 18.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София ще бъде открита изложбата „България в образите на Феликс Каниц /1829 – 1904/ - акварели от научния архив на БАН”.
Оригиналните акварели на Феликс Каниц се представят за първи път по повод честванията на 140-годишнината от създаването на Българската академия на науките. Те са дарени от племенника на Феликс Каниц на Академията през 1936 г. и са пазени в Архива на БАН.
   Феликс Каниц е роден в Будапеща през 1829 г. Първият му контакт с България е през 1860 г., когато той за първи път влиза в страната, идвайки от Сърбия. Известният славист и научен патрон на Каниц – Франц фон Миклошич - му издейства средства за проучвания в България. Невероятен гравьор, с почти фотографска точност той изработва карти на изминатите от него маршрути. Каниц изготвя „Оригинална карта на Дунавска България и Балканите”, като коригира допуснати грешки от Ами Буе, Барт и Огюст Викенел. Руският генерален щаб работи с неговите карти и ги използва за военните действия през Освободителната война. За това той е награден от император Александър ІІ с орден „Св. Станислав”. Акад. Мавродинов твърди, че Каниц е най-големият познавач на средновековната българска култура. Каниц е бил близък на Георги Раковски, подкрепя и борбата за независимост на българската църква. По време на Априлското въстание той пише поредица от статии в западните вестници в защита на българите. През 1904 г. Феликс Каниц умира. България загубва един от най-верните си приятели.
    Изложбата с оригиналните акварели на Феликс Каниц ще продължи в НГЧИ до 20 октомври 2009 г.