Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Откри Днес В Министерството На Културата Международна Конференция По Въпросите На Авторското Право

Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Откри Днес В Министерството На Културата Международна Конференция По Въпросите На Авторското Право


   Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев откри днес в Министерството на културата двудневна Международна конференция по въпросите на авторското право. Конференцията е част от проекта по програма PHARE за укрепване на капацитета на Министерството на културата за осигуряване на разработването и изпълнението на национална аудиовизуална политика, включително защитата на авторските права.

 


    При встъпителните си думи на откриването на форума зам.-министър Дерелиев подчерта, че най-напред трябва да се направят измененията и допълненията в Закона за радио и телевизия във връзка с въвеждането на европейската директива за телевизионните медийни услуги, което е най-спешната задача пред страната ни в областта на интелектуалната собственост до края на годината. Според зам.-министър Дерелиев след това трябва да се набележат и промени в Закона за авторското право и сродните му права. „Извън синхронизацията на двата закона трябва да се помисли и за промени в текстовете за дейността на организациите за колективно управление на правата - чл. 40, както и за събирането и разпределението на възнагражденията при свободно използване - чл. 26”, посочи зам.-министър Димитър Дерелиев.
    Той отбеляза, че очакванията от българска страна от конференцията са да бъде представена гледната точка на германските партньори по проекта, в чиито рамки е форумът - „да разберем на какво ниво е нашето авторскоправно законодателство, има ли пропуски и какви промени са необходими”.

 
 


    От конференцията се очаква да научим от чуждите лектори за добрите европейски практики по тези актуални за България въпроси, както и за ролята на държавата при наказателното преследване на нарушение на правата на интелектуална собственост, също и за приложението на гражданското производство по защитата на правата на интелектуална собственост, как институциите и гражданският сектор си сътрудничат при повишаване на осведомеността на обществото по тези проблеми и особено по нелегалното предлагане на защитени произведения в интернет.
    Лекторите от Германия ще говорят по въпроса как ще бъде въведена при тях европейската Директива за съхранение на информация, каква е реакцията на институциите на призивите за защита на свободата на личността и защитата на личните данни. „Това са въпроси, които стоят на дневен ред пред правителствата по света и в частност - пред държавите от ЕС, на които трябва да се търси единно решение поне на европейско ниво за нас, защото предизвикателствата на интернет са глобални”, каза заместник-министър Дерелиев.

    Проектът „Укрепване на капацитета на МК за осигуряване на разработването и изпълнението на национална аудиовизуална политика, включително защитата на авторските права” беше одобрен от Европейската комисия и след конкурс за изпълнител беше избран пълномощникът на Федералното правителство на Федерална република Германия по въпросите на културата и медиите. С подписването през ноември 2008 г. на туининг договор между България и Германия започна изпълнението на проекта.
 
   Програмата на конференцията можете да видите - ТУК.
   Повече за ЕС ТУИНИНГ ПРОЕКТ BG/07/IB/OT/01 - ТУК.


Времето