Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Бе Гост На Официалното Откриване На Изложбата „20 Години В 60 Снимки”

Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Бе Гост На Официалното Откриване На Изложбата „20 Години В 60 Снимки”


   Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев бе гост днес на официалното откриване пред Народния театър „Иван Вазов” на фотографската изложба „20 години в 60 снимки”, организирана от Представителството на ЕК в България, съвместно с БТА и агенция „Булфото”.
    В откриването на експозицията се включиха министър-председателят Бойко Борисов, генералният директор на БТА Максим Минчев, президентът /1990-1997 г./ Желю Желев и ръководителят на Представителството на ЕК Зинаида Златанова. Събитието бе уважено и от много политици, общественици и дипломати.
    Изложбата е в рамките на общоевропейската инициатива под мотото „Европа, единна и свободна” за отбелязване на 20-годишнината от падането на Желязната завеса и петата годишнина от последното разширяването на ЕС.
    Експозицията представя важни моменти от историята на България през последните 20 години чрез уникални снимки от архива на Българската телеграфна агенция и автентични журналистически текстове, излъчвани в емисиите на националната информационна институция.
    Сред любопитните кадри за съвременното поколение са последната снимка на Тодор Живков като държавен ръководител (1989 г.), щурмът на Народното събрание (1997 г.), разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в София (1999 г.), посещенията на папа Йоан Павел Втори (2002 г.) и президентите на САЩ Бил Клинтън (1999 г.) и Джордж Буш (2007 г.), първите минути на 2007 г., която българите посрещат като граждани на ЕС и първите избори за Европейски парламент, произведени в 27 държави на ЕС (2009 г.).
    Последната снимка в изложбата е озаглавена „България - единна и свободна” и беше направена по време на официалното откриване на експозицията. В нея се включиха настоящи и бивши политици на България, както и граждани - съвременници и връстници на прехода.

    Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерството на културата обяви Извънредна сесия по повод 20 години от 10 ноември 1989 г. Крайният срок за приемане на документи за сесията е 19 февруари 2010 г.


Водещи новини

Времето