Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Се Срещна С Двете Българчета, Които Спечелиха Първа Награда На Престижния Детски Фестивал „Златната Монета” В Италия

Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Се Срещна С Двете Българчета, Които Спечелиха Първа Награда На Престижния Детски Фестивал „Златната Монета” В Италия


   Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев прие днес в министерството двете българчета, които спечелиха първа награда на един от най-популярните конкурси за песни в град Болоня, Италия - „Златната монета”.
    Песента „Танцът на Розинка”, изпълнена от сестрите Тоника и Ивелина Андрееви Росенови от България, спечели наградата, присъждана от телевизионните зрители на 52-то издание на Фестивала на детската песен „Златната монета” в италианския град. Песента „Танцът на Розинка” направи впечатление на италианските зрители с това, че включва традиционни български фолклорни мотиви.




    „Журито в Италия е много взискателно и за нас беше огромна изненада, когато видяхме да вдигат 10-ки”, разказаха Тоника и Ивелина, които са на 10 и на 7 години. Още в първата вечер на фестивала те печелят отличието „Червена монета”, което се присъжда на песента, харесала се най-много на публиката и на зрителите във всяка от конкурсните вечери. Песента на двете българчета събира общо 148 точки. В тазгодишния фестивал участваха общо 12 песни, изпълнени от деца на възраст между 4 и 12 години, като само четири бяха песните на деца от чужбина. Само зрителите от Италия са можели да гласуват по телефона, така че освен българската общност там за наградата са допринесли и италианските почитатели на хубавата музика. „Били сме на много сцени, в България и по света, но организацията на този конкурс беше чудесна, бяхме като в приказка”, казаха двете момичета. Министър Дерелиев поздрави децата за големия успех и им разказа за 23-те училища по изкуствата и по културата, уверявайки Тоника и Ивелина, че когато навършат необходимата възраст, ще бъдат добре дошли във всяко едно от тях.




Тоника и Ивелина показват на зам.-министър Дерелиев някои от публикациите в медиите за успеха си

    Тоника и Ивелина са от село Глогово, Ловешко. Тоника мечтае да свири на бас китара, а сестра й – на китара. И двете са много доволни от участието във фестивала. Признават, че освен музиката обичат математиката и спорта. Тоника се увлича по волейбола, а Ивелина - по баскетбола.
    „Танцът на Розинка” е с италиански текст, но с умело вмъкнати български думи и мотиви. За основа е послужила родопската песен „Руфинка болна легнала”.