Публикации В Испанската Преса Отразяват Тържествената Церемония В Парламента На Автономна Област Балеарски Острови, На Която Министър Вежди Рашидов Награди Двама Испански Меценати С Почетния Знак „Златен Век”

Публикации В Испанската Преса Отразяват Тържествената Церемония В Парламента На Автономна Област Балеарски Острови, На Която Министър Вежди Рашидов Награди Двама Испански Меценати С Почетния Знак „Златен Век”


   Испански печатни медии продължават да пишат за тържествената церемония в Парламента на автономната област Балеарски острови на 9 декември 2009 г., по време на която министърът на културата Вежди Рашидов награди с почетния знак на Министерството на културата на Р България „Златен век” двама изтъкнати испански меценати и колекционери от Палма де Майорка - Бернардо Кетглас и Педро Серра.
    Те получиха високото отличие за големите си заслуги за популяризиране на българската култура. Събитието бе под патронажа на председателя на Парламента на автономната област Балеарски острови г-жа Мария Антония Мунар и на министър-председателя на автономното правителство Франсеск Антик, в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Р България в Испания Иван Христов. На церемонията в Парламента присъстваха депутати, политици, представители на бизнеса, изтъкнати личности и хора на изкуството.





    Събитието бе отразено на 4 страници в местния всекидневник „Ultima Hora”, посветени на министър Вежди Рашидов и на бъдещото културно сътрудничество между Палма де Майорка и София. Вестниците „Soller”, „Majorca Daily Bulletin” и „Diari de Balears” също посветиха големи репортажи на проявата, която отваря нова страница в българо-испанското културно сътрудничество. Списанието “Brisas” публикува много снимки с репортаж от събитието.



    В тържествената зала на Парламента министър Рашидов връчи на изтъкнатите меценати и колекционери Педро Серра и Бернардо Кетглас почетния знак „Златен век”. В приветствието си към министър Вежди Рашидов председателката на парламента на автономна област Балеарски острови Мария Антония Мунар заяви: „Икономическата криза и кризата в доверието е много силна, но решението за нейното преодоляване не е в изолация, а в пътя на сътрудничеството и взаимното опознаване”.




    Приемайки престижните награди, Педро Серра и Бернардо Кетглас изразиха готовност да съдействат за обогатяване на колекцията на бъдещия български Музей на модерното изкуство. От колекциите на испанците към България могат да отпътуват произведения на Пикасо, Дали, Миро. Меценатите имат желание да направят и дарение от 50 000 евро за подпомагането на културата в България.
    „В културата криза няма, защото историята е доказала, че именно в кризисни моменти са се раждали най-значимите творби”, отбеляза министър Рашидов в приветствието си. Той припомни, че познава отдавна Палма де Майорка, но едва преди пет години си е дал сметка, че изключително значими и силни личности като Бернардо Кетглас и Педро Серра са превърнали острова в световен културен център.




   Председателката на Парламента на автономната област Балеарски острови Мария Антония Мунар говори за измеренията на съвременния свят, в който физическите граници вече не съществуват, а демокрацията е сближила максимално обществата. „Точно поради тази причина си струва усилието да развиваме и укрепваме културните ни връзки”, посочи тя.
    „Ако културата може да сближи два народа, то София и Палма сега са много по-близки”, казаха наградените колекционери. Първо, защото има хора на изкуството, които правят градовете си много по-значими и второ, че са способни да го осъзнаят и да го признаят, дори и да трябва да пропътуват над 1 700 км за това.