Резултати От Новите Проверки На Отдел „Инспекторат По Авторско Право” При Министерството На Културата, Които Бяха Извършени През Месец Февруари

Резултати От Новите Проверки На Отдел „Инспекторат По Авторско Право” При Министерството На Културата, Които Бяха Извършени През Месец Февруари


   Нови проверки на Отдел „Инспекторат по авторско право” при Министерството на културата бяха извършени през месец февруари в изпълнение на Плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата на България за ограничаване на интелектуалното пиратство.
   През периода от 03.02 до 05.02.2010 г. инспекторите от отдела извършиха проверки по спазването на Закона за авторското право и сродните му права на територията на община Айтос, гр. Ямбол и гр. Котел.
   На 03.02.2010 г. съвместно с „Икономическа полиция” при РУ на МВР – Айтос бяха проверени кабелни оператори, действащи на територията на селата Пирне, Пещерско и Мъглен, община Айтос. Проверката е по сигнал на телевизии „Про БГ” и „Ринг БГ” за неоторизирано препредаване на техните програми. Същото е потвърдено при проверките в селата Мъглен и Пирне. По двата случая са образувани административно-наказателни преписки, по които тече насрещна проверка.
   На 04.02.2010 г. съвместно със Сектор „БОП” при ОД на МВР – Ямбол бяха извършени специализирани проверки на магазини за авточасти в града по отношение легитимността на използвания от тях бизнес софтуер. В три от обектите е установено използване на бизнес компютърни програми без съгласието на правоносителите. Това са програми на издателите Microsoft, Symantec, TecDoc и др. Срещу нарушителите са съставени три акта за установяване на административни нарушения.
   На 05.02.2010 г. съвместно с РУ на МВР – Котел е извършена проверка на кабелна телевизия, оперираща на територията на града. Проверката е по сигнал на сдружение „БУЛАКТ”. За резултатите от проверката е съставен констативен протокол, по който тече насрещна проверка.


Времето