Международната Академия За Култура И Изкуство Присъди Титлата „Академик” На Вежди Рашидов

Международната Академия За Култура И Изкуство Присъди Титлата „Академик” На  Вежди Рашидов


    Международната академия за култура и изкуство в Москва присъди титлата „академик” на Вежди Рашидов за цялостното му творчество. Именитият ни скулптор е поканен да получи престижното звание на тържествена церемония на 6 март 2010 г. в Москва, в Специалната зала за църковни събори в храма на Христос Спасител.
    „Творчеството на Вежди Рашидов е широко известно на ценителите на изкуството не само в България, но и във Франция, Русия и други страни. Самостоятелните изложби с творби на Вежди Рашидов, които бяха показани в Пловдив, Базел, Париж, Варшава, Лондон, Делхи, Москва, Истанбул, Амстердам, Токио, Виена, Вашингтон, имаха голям отзвук в медиите, които следят културните събития в света. Художественият стил на Вежди Рашидов се характеризира с ярка индивидуалност и силен творчески заряд, той е носител и на многобройни награди и престижни отличия в областта на изкуството. Ярко признание на таланта на Вежди Рашидов е и фактът, че Музеят на изкуствата „Ал. Пушкин” в Москва, Фондът "Лудвиг" в Кьолн, Националната художествена галерия във Варшава, Музеят "Корита" в Токио и Националната галерия в Анкара се гордеят с творбите на този скулптор, които са включени в златния фонд на техните колекции. Вежди Рашидов има много голям принос и за задълбочаване на традиционно приятелските връзки между Русия и България, които са на основата и на тясно културно сътрудничество”, се казва в официалното писмо - покана за церемонията, изпратено до министър Рашидов от Международната академия за култура и изкуство.
    Вежди Рашидов е член и на международната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон, той е и член-кореспондент на Българската академия на науките. През юни 2009 г. в Манежа в Москва Вежди Рашидов получи Голямата награда в областта на скулптурата „ВЕРА” на Третия московски международен фестивал на изкуствата „Традиции и съвременност”.


Времето