Вежди Рашидов Получи Званието Академик В Русия

Вежди Рашидов Получи Званието Академик В Русия


  На тържествена церемония в Москва Вежди Рашидов бе удостоен със званието академик на Международната академия за изкуство и култура за цялостното си творчество.
  Церемонията бе в Специалната патриаршеска зала на храма „Христос Спасител” в руската столица. Вежди Рашидов получи тога с шапка, диплом и академичен орден с лента.
  На тържеството присъстваха ръководството на Международната академия за изкуство и култура, както и представители на Руската художествена академия и на творческите съюзи в Москва. Тук бе и българският посланик в Москва Пламен Грозданов.
  Председателят на Международната академия за изкуство и култура Пьотр Стронски изтъкна в словото си, че престижната академична титла за българския министър на културата Вежди Рашидов е високо признание за таланта му. „Неговото творчество е добре познато и ценено в Русия и в света”, допълни Пьотр Стронски. През юни 2009 г. Вежди Рашидов получи Голямата награда в областта на скулптурата „Вера” на Московския международен фестивал на изкуствата „Традиции и съвременност”.
  „За мен е голяма чест удостояването ми със званието академик на Международната академия за изкуство и култура в Москва. Приемам това високо отличие в Русия – държавата, дала едни от най-значимите учени, писатели, поети - като оценка и признание за творчеството ми и не крия, че се вълнувам”, каза по време на церемонията Вежди Рашидов. Той подари на академията реплика от тракийско съкровище.

   Още снимки от церемонията тук.