Министърът На Културата Вежди Рашидов Връчи Днес Отличието „Златен Век” По Повод Честването На 70 Години От Рождението На Емил Димитров На Едноименната Фондация „Емил Димитров”

Министърът На Културата Вежди Рашидов Връчи Днес Отличието „Златен Век” По Повод Честването На 70 Години От Рождението На Емил Димитров На Едноименната Фондация „Емил Димитров”


  Министърът на културата Вежди Рашидов връчи днес по повод честването на 70 години от рождението на Емил Димитров на едноименната Фондация „Емил Димитров” отличието „Златен век” на Министерството на културата. Отличието бе връчено на председателя на Фондация „Емил Димитров” – Емил Димитров – син, за цялостния принос на големия български певец и композитор към българската култура.
   „Жалко, че Емил Димитров не е тук сред нас, но е хубаво, че синът му е тук, да получи този жест на внимание, обич и признание”, каза министър Вежди Рашидов при връчването на отличието. „Емил Димитров остави голяма диря в съвременната ни музика, той е пътеводител на съвременната ни естрада и се надявам, че още дълги години ще го носим в паметта си”, допълни министър Вежди Рашидов. Той припомни как като деца всички са си подсвирквали популярния рефрен от песента „Нашият сигнал” – „само няколко ноти, но една до друга – толкова въздействащи! Затова сега за мен е голяма чест, че тъкмо в навечерието на 24 май връчвам тази награда в памет на Емил Димитров. 24 май е прекрасен празник, защото той ни обединява – няма значение кой какъв етнос е, каква религия изповядва – чрез българската писменост ние общуваме – обичаме, радваме се, тъгуваме. Аз лично празнувам с удоволствие този празник и се радвам, че точно сега връщаме отново в паметта си Емил Димитров”, завърши емоционалното си слово министър Рашидов.
   Емил Димитров – син развълнувано благодари на министър Рашидов и Министерството на културата за отличието и за почитта, която се оказва на баща му Емил Димитров. „Той наистина остави следа, която гори като комета на небосклона на българската култура. Днес имам честта да ви представя мои приятели, известни български изпълнители, заедно с които ще възродим творчеството на Емил Димитров, те поемат щафетата”, каза Емил Димитров - син.
   Известният поет Иля Велчев говори за „приятеля Емил”. Той поздрави Министерството на културата за това, че е възродило традицията да се чества паметта на изявени български творци. „Емил Димитров е триединен – като композитор, певец и артист. Но той беше и смел – зная какво му струваше това, защото не малко негови песни бяха забранени, но той все пак имаше куража да ги пее и успя да ги пренесе във времето”, разказа Иля Велчев. Той припомни спомен от общото си творческо минало с Емил Димитров, споделяйки за последната недовършена песен на забележителния български творец. Емил Димитров се обадил на Иля Велчев и го помолил да напише нещо за него, така че да се върне към живота. Така почти на един дъх се родил текстът: „Господ каза да се върна, Дяволът не възрази”. „После Мариета (съпругата на певеца) ми разказа как Емил, след като чул първите строфи, куцукайки се отправил към пианото и написал изумителна мелодия. Много се надявам някой ден да намерим нотите на тази последна песен”, сподели Иля Велчев.
   След официалната церемония на „Сцена 17” в Министерството на културата се състоя кратък възпоменателен концерт с песните на Емил Димитров – „Джулия”, „Само един живот не е достатъчен”, „Ако си дал”, в изпълнение на Орлин /бивш вокал на „КАФФЕ”/, Любо /бивш вокал на група „ТЕ”/, Мариана Попова и „Живко Петров Трио”. «Няма как да нямаме памет, докато имаме такива млади талантливи хора, на които аз благодаря днес», каза министър Рашидов след края на концерта.
   Министърът на културата Вежди Рашидов е патрон на честването на 70-годишнината от рождението на Емил Димитров.

   СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО
   Фотограф: Виктор Викторов


Водещи новини

Времето